Dansateliers viert 25-jarig bestaan 1993 2011 2013 Gale Kristin

Dansateliers viert 25-jarig bestaan

Dansateliers is al 25 jaar dé Rotterdamse werkplaats voor hedendaagse dans. Daarom begon het Rotterdamse danshuis zijn jubileumjaar feestelijk met een best of-programma. Want Dansateliers kent genoeg spraakmakende en opvallende voorstellingen die onder de vleugels van het huis werden ontwikkeld.

Geschiedenis Dansateliers

Dansateliers werd opgericht in 1993 door Amy Gale. Dit met het doel om dansmakers de kans te geven hun identiteit als danskunstenaar op het gebied van ideeën, concepten, principes en danstalen te bepalen. Zestien jaar later in 2009 nam Dansateliers de volgende stap. Ze werden een productiehuis. Dit was helaas van korte duur. In 2013 kwam deze functie te vervallen wegens bezuinigingen. In 2011 werd de functie van artistiek leider Gale overgenomen door Kristin de Groot. Dit om nieuwe generaties dansmakers de kans te blijven geven en hen plek te vinden in de nationale en internationale danswereld. 

Werkwijze Dansateliers

Aan de nieuwe generaties dansmakers wordt een langdurig traject aangeboden. Dit om verschillende kwaliteiten, vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. De projecten worden in verschillende formats vormgegeven. Zo worden de dansmakers op het gebied van drama, artistiek en organisatie begeleid. De dansmaker moet het in zich hebben om grenzen te verleggen, tegen bestaande dansstukken anders aan te kijken en de randen van de disciplines op te zoeken en soms te overschrijden. Professionele trainingen, workshops en ontmoetingen met mogelijk nieuw publiek door meerdere activiteiten worden de dansmakers klaargestoomd voor de danswereld. Alle projecten worden in hun eigen studio, in de theaters ten toon gesteld. Dansateliers werkt met dialoog, feedback en uitwisseling wat een essentieel onderdeel is van de opleiding. Dit doen zij niet alleen. Ook zoeken ze contact met andere organisaties en netwerken in binnen en buitenland. 

Op dit moment werkt Dansateliers onder andere samen met Connor Schumacher, Loïc Perela, Roser López Espinosa, Giulio D’Anna, Joseph Simon, Ingrid Berger Myhre en Lana Čoporda. Ook nodigt Dansateliers mensen uit om hedendaagse dans van dichtbij te kunnen bekijken.

Successen van Dansateliers

Weten welke producties Dansateliers de afgelopen 25 jaar in première heeft gebracht? Klik hier voor het overzicht van de Theaterencyclopedie.

Meer inspiratie