JONGA - DOX, fotograaf Jean van Lingen

JONGA: dansuitwisseling van DOX en Jazzart in het Bijlmer Parktheater

Afrovibes Festival & Black Achievement Month presenteren op woensdag 4 oktober in het Bijlmer Parktheater de dansvoorstelling JONGA. Jonga, “kijken” in de Xhosa-taal, is een ontmoeting tussen dansers uit Nederland (DOX) en Zuid-Afrika (Jazzart). Een frisse shake van Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dans, met als rode draad de altijd aanwezige slag van het hart: de beat.

JONGA

In 2015 werkten DOX en Jazzart Dance Theatre uit Kaapstad samen aan een uitwisselingsproject met jonge getalenteerde dansers uit beide landen. In 2017 wordt het project uitgebreid tot een volwaardige voorstelling: JONGA tijdens Afrovibes in Zuid- Afrika en Nederland getoond. Op 4 oktober om 19.30 uur is de voorstelling te zien in het Bijlmer Parktheater met een speciaal voorprogramma en een nagesprek.

JONGA wordt gemaakt door de broers Thomas & Erik Bos van het urban collectief 155 met de bijzondere Zuid-Afrikaanse danser Elvis Sibeko. Elvis was artist-in-residence bij DOX, won in 2015 de DOX-award als meest bijzondere en beloftevolle dansmaker in huis, en was in 2016 bij alle Nederlandse dansacademies een zeer gewilde gastdocent, dankzij zijn bijzondere en eigen danstaal en zijn ongekende energie. Samen met nog een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse danser presenteren zij een project over verschillende identiteiten en verschillende culturen.

Afrovibes festival

Afrovibes brengt voor de 14e keer jonge makers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek, poëzie, film en design uit Afrika naar Nederland. Afrovibes laat moderne, actuele en vernieuwende kunst uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zien en verbindt dit werk en de makers ervan met Nederlandse kunstenaars.

Black Achievement Month

De voorstelling JONGA maakt onderdeel uit van De Black Achievement Month. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month de hele maand oktober een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren.

Bijlmer Parktheater

Het Bijlmer Parktheater, ofwel theater van het nieuwe Nederland, is deskundig in intercultureel programmeren, cultuureducatie, community art en talentontwikkeling. Met de kernwaarden verrijken, verbinden, confronteren en ondernemen draagt het Bijlmer Parktheater kennis over op intercultureel en artistiek vlak via nationale en internationale fora, nauw verbonden met de gemeenschap van Amsterdam Zuidoost.

Ga voor meer infomatief en tickets: www.bijlmerparktheater.nl

Meer inspiratie