roel voorintholt directeur introdans dansersfonds geld

Introdans-directeur Roel Voorintholt ontvangt Speciale Prijs

Tijdens het Nederlands Balletgala werden de prijzen van Stichting Dansersfonds ’79 uitgereikt. Dit jaar ontving Roel Voorintholt van Introdans de Speciale Prijs. De prijsuitreiking vond plaats in het bijzijn van prinses Beatrix en prinses Margriet

Roel Voorintholt

Artistiek directeur Voorintholt ontving de Speciale Prijs van het fonds. “Voorintholt bracht Introdans ver buiten de grenzen en werd artistiek directeur van alle geledingen van Intordans”, zegt de jury over de directeur. “Mede door zijn toedoen is Introdans nu een van de meest vooraanstaande dansgezelschappen in ons land.” Dit is niet de eerste prijs die Voorintholt wint. Eerder werd hij al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in 2015 ontving hij een Gouden Zwaan. Ook mocht hij in 2016 de Jiří Kylián-ring ontvangen. Voorintholt is al vanaf 1982 actief bij Introdans.

Prijs van Verdienste

Naast Voorintholt, ontvingen drie anderen ook een prijs. De Prijs van Verdienste is voor Igone de Jongh, die onlangs na vele jaren stopte bij het Nationaal Ballet. Ook Fred Berlips ontving deze prijs. De Aanmoedigingsprijs ging dit jaar naar Elias Boersma.

Stichting Dansersfonds ’79

Veertig jaar geleden richtten sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar een fonds op, speciaal voor dansers. Met het fonds had het koppel twee doelen voor ogen: het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen én jong danstalent ondersteunen met een studiebeurs. Tijdens het Balletgala wordt er jaarlijks geld opgehaald om het fonds voor te zetten.

Meer inspiratie