Foto: Alwin Poiana

ICK opent internationaal centrum voor hedendaagse dans: Space For Dance Art

Dansliefhebbers opgelet! Dansgezelschap ICK komt met een nieuw initatief: de ICK Space for Dance Art. Op 11 september opent wethouder Touria Meliani het internationale centrum voor hedendaagse dans in het nieuwe, iconische gebouw Westbeat in Amsterdam-Nieuw West. Wat kunnen we verwachten?

Voorstellingen, workshops en symposia

Vanaf september 2021 huist ICK Dans Amsterdam in het iconische gebouw Westbeat in Amsterdam. In samenwerking met kunstenaars uit allerlei disciplines vestigt het dansgezelschap er een Space for Dance Art, waar vanuit artistieke drift voorstellingen, workshops en symposia worden georganiseerd. In het gebouw wordt ook een mediatheek gevestigd, die open is voor het publiek. ICK heeft lang gezocht naar een ruimte waar dans en beweging zich als kunstvorm kunnen nestelen in de stad. Amsterdam heeft daarmee nu voor het eerst in de geschiedenis een eigen internationaal centrum voor hedendaagse dans.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Opening

Voor de opening op 11 september worden verschillende ruimtes ingewijd met de expositie Het Intuïtieve Lichaam. De expositie bestaat uit een combinatie van tentoongestelde objecten, een film van Bogomir Doringer, een video-installatie van Ruben van Leer en Harmonic Dissonance, een interactief onderzoeksproject op het snijvlak van kunst en technologie. Ook is WE, the BREATH te zien, een nieuwe voorstelling die is gemaakt met zowel de dansers van de ICK-Company, als de jonge dansers van ICK-Next die pas vier weken bij het gezelschap zijn betrokken.

Het Intuïtieve Lichaam

De missie van ICK is om bij te dragen aan een betere wereld door een podium te geven aan het intuïtieve lichaam, een begrip dat centraal staat in de visie van Emio Greco en Pieter C. Scholten, de artistieke leiding van ICK. Zij werken al meer dan 25 jaar samen aan een repertoire, onderzoek en een dansmethode.

Kom kijken en doe mee

Op 12 september is het publiek welkom om te komen kijken en… mee te doen! Bekijk hieronder het programma:

14.00 -14.45 Artist Lounge
Sensorium Toolkit - dansworkshop voor kinderen/jeugd 8+
Tijdens deze workshop leren kinderen hun zintuigen te gebruiken om bewegingen te maken. Zien, Horen, Ruiken en Voelen worden gebruikt om een nieuwe manier van dansen te ontdekken. Kinderen maken een verbinding tussen lichaam en geest. Deze workshop is voor kinderen vanaf ca. 8 jaar. Danservaring is niet vereist.

15.00 - 16.00 Artist Lounge
DS/DM - dansworkshop voor volwassenen
Maak kennis met Double Skin / Double Mind, de dansmethode van ICK. Je ontdekt de sensitiviteit van je lichaam door middel van vier basisprincipes: breathing, jumping, expanding en reducing. De oefeningen lopen organisch in elkaar over, veelal gestimuleerd door geluid en muziek. Voor iedereen. Danservaring is niet vereist.

16.30 - 17.30 Studio Theater Westbeat
We, the Breath - dansvoorstelling ICK Ensemble
WE, the Breath - de nieuwste voorstelling van ICK - kiest de lichamelijke maat om een nieuwe dimensie te vinden. Ademhaling maakt de grens tussen binnen en buiten wazig. Tijdens de ademhaling kunnen we bij elkaar blijven en onze verschillen herkennen.

Wegens een beperkt aantal plaatsen is (afzonderlijke) aanmelding verplicht. Benoem simpel en snel per e-mail de activiteit(en) die wilt bezoeken aan communications@ickamsterdam.nl

VANAF 14.00 DOORLOPEND

 • Harmonic Dissonance
  performance, 10 minuten
 • Het Lichaam in Opstand
  video-installatie, 7 minuten  
 • Bogomir Doringer
  film, 25 minuten
 • Clifford Portier/Erik Lin
  video installatie, 7 minuten  
 • Intuïtieve Props
  expositie van objecten uit ICK-voorstellingen, doorlopend

Meld je hier aan.

Meer inspiratie