Bevrijdingsfestival

Hoofdredacteur Joost Groeneboer opent Bevrijdingsdans Festival

‘Waarom dansen die Canadezen zo raar?’ Na de bevrijding werd overal in Amsterdam de jitterbug gedanst. In dure tenten, officiersclubs en cafés en gewoon bij het draaiorgel op straat. Helemaal nieuw was de jitterbug niet. De swingdans was een snellere versie van de eerdere lindyhop en een voorloper van jive en rock-’n-roll. Waarom was juist de jitterbug na de bevrijding zo populair? En wat was het gevolg van het swingen van onze Hollandse meiden met de Canadese militairen? Joost Groeneboer, danshistoricus en onze eigen hoofdredacteur van Dans Magazine, opent het Bevrijdingsdans Festival met een inleiding op deze controversiële, heupenschuddende dans. Daarna nemen de dansers van lokale dansschool Swing Philosophy het podium over en dansen zij de jitterbug. Het Bevrijdingsdans Festival is los!

Vrijheid vieren

Het festival vindt plaats op het Museumplein, bij de vijver voor museum Moco. De opening is van 12.00 tot 12.30 te zien. Het thema dit jaar is 'We gaan weer dansen', omdat we naar twee jaar corona eindelijk weer de vrijheid kunnen vieren. Tot 20.00 uur zijn de meest uiteenlopende dansoptredens te zien, afgewisseld met dansworkshops.

Speciale gasten

Speciale gasten die jaar zijn de Oekraïnse dansers Stanislav Olshanskyi en Alexis Tutunnique die op dit moment met prima ballerina Igone de Jongh optreden in het theater maar daarnaast proberen familie uit de oorlog te loodsen. Verder belooft het programma een afwisselende combinatie te worden van verschillende dansstijlen.

Meer informatie. 

Meer inspiratie