Foto: Vilain & Gai

Hiphoptheatercollectief DIEHELEDING komt met veel nieuws!

Het door DOX ondersteunde makerscollectief heeft niet stilgezeten de afgelopen tijd. Een livestream én een theatertour staan op de planning voor hiphoptheatercollectief DIEHELEDING.


Livestream

Met de livestream genaamd DIEHELEDING KOMT probeert het collectief een antwoord te geven op allerlei vragen rondom seksuele verlangens. De westerse mens lijkt volgens hen geobsedeerd door de eindeloze gesprekken over beminnen en het verklaren ervan. In de vorm van een verzameling muziektracks reageert DIEHELEDING op deze obsessie. Een mix van hiphop beats, intense scenes en videoclips laten allemaal op hun eigen manier, vanuit verschillende perspectieven, het bedrijven van de liefde zien. 

Eén van de inspiratiebronnen van het collectief is de filosoof Foucault: ‘We eisen dat seks de waarheid spreekt en we eisen dat het ons onze waarheid vertelt, of beter gezegd, de diep begraven waarheid over onszelf. Waarvan we denken dat we die onder in ons bewustzijn bezitten.’

Op 14 en 15 augustus kun je dit voor €7,50 mee maken! Kijk voor meer informatie op de website van DOX: https://wijzijndox.nl/production/dieheleding-komt/

Theatervoorstelling

Afgelopen seizoen stond DIEHELEDING al op verschillende festivals in Nederland met de voorstelling 1001, maar vanaf komend seizoen kunnen we de voorstelling in het theater bewonderen! 1001 brengt via een hiphopfeest een ode aan de mooiste Arabische verhalen uit de geschiedenis. 

De voorstelling 1001 blaast leven in het oud Arabische verhaal Duizend-en-één nacht. In het verhaal stapt de koning van Sjahriaar, die is bedrogen door zijn vrouw, elke nacht met een andere vrouw in het huwelijksbootje. Daarna veroordeelt hij ze ter dood. Dit stopt nadat hij zijn huwelijksnacht doorbrengt met Scheherazade. Zij vertelt hem een verhaal dat nooit af is en duizend-en-één nachten duurt, waardoor hij haar steeds laat leven om het einde te horen. 

Tijdens de voorstelling is een mix van elementen uit de Arabische hiphop, storytelling en spoken word te zien. Ze combineren het verhaal van prinses Scheherazade met hun eigen verhalen en stellen zichzelf de vraag: welk verhaal moet je vertellen om niet te sterven? 

De voorstelling is vanaf september te zien in de Nederlandse theaters. 

Meer inspiratie