Summer Dance forever battles

Hiphop battles, workshops en performances: Summer Dance is deze zomer terug in Amsterdam

Fotocredits: Little Shao

Deze zomer strijkt Summer Dance Forever, hét internationale festival voor hiphopdans, van 20 t/m 26 augustus opnieuw neer in o.a. Paradiso, DeLaMar, ITA en de Melkweg. Het publiek zal getrakteerd worden op explosieve battles, dansvoorstellingen, clubnachten en meer. Deze editie staat in het teken van de rijke cultuur en diversiteit van hiphopdans, met een theaterprogramma's dat de underground cultuur verkent en een diverse line-up van clubavonden die elke dansstijl in de schijnwerpers zetten. Verder zal er extra aandacht worden besteed aan het vrouwelijk perspectief, met o.a. een speciaal filmprogramma in samenwerking met Cinedans en een seminar over moederschap binnen de hiphopdans. 

Underground hiphopdans op het podium

Deze zomer presenteert Summer Dance Forever een bijzonder theaterprogramma in ITA en DeLaMar, waarin de cultuur van hiphopdans en gerelateerde underground dansstijlen centraal staat. Niet eerder hebben we zoveel voorstellingen opgenomen die deze informele cultuur zo prominent belichten. Hoe presenteer je immers een informele underground cultuur binnen de formele kaders van het theater? Hoogtepunten zijn onder andere "Bounce" van de Franse crew Sons of Wind, een diepgaande verkenning van hiphop freestyle die de oorsprong en evolutie ervan belicht, en "TRAPLORD" van de bekroonde Britse choreograaf Ivan Michael Blackstock, waarin gevoelige thema's als mentale gezondheid en mannelijkheid worden bevraagd in een spetterende show vol dans, theater en spoken word.

Ook vrouwelijke hiphop choreografen zijn goed vertegenwoordigd op SDF '24. Zo presenteren we "S.T.U.C.K.", het choreografische debuut van Waacking icoon Mounia Nassangar. Reflecterend op de rijke geschiedenis van Waacking als een dans van urgentie en expressie geboren uit onderdrukking, verkennen vijf danseressen de mogelijkheid van dans om taal te overstijgen en te spreken wanneer woorden tekort schieten. De all female crew Paradox-Sal presenteert Woman: een levend dansmanifest over de heilige band tussen vrouwen.

De openingsvoorstelling is "Temoin" (Getuige) van choreograaf Saïdo Lehlouh, die met een grote groep dansers met diverse achtergronden een intrigerende mix brengt van hiphop- en underground dansstijlen.

Seminar over hiphopdans en moederschap

Tijdens het gratis toegankelijke seminar 'Motherhood. Now Dance' op zondag in de Melkweg gaan gerenommeerde internationale en lokale hiphopdansers die moeder zijn geworden met elkaar in gesprek over de invloed van het moederschap op hun carrière. Het programma begint met de vertoning van de documentaire '140 BPM', het verhaal van vijf artiestenmoeders – dansers, choreografen en performers – die de stap hebben gezet om moeder te worden en openhartig vertellen over deze levensverandering. Daarna volgt de paneldiscussie, waarin dansers hun ervaringen en inzichten delen. Hoe hebben hun veranderde lichamen hun danstaal beïnvloed? Kunnen ze rekenen op begrip en steun vanuit hun omgeving? En welke ruimte biedt de samenleving voor een vrouw die van podiumkunst haar carrière heeft gemaakt?

Elke dansstijl een eigen clubnacht 

Tijdens het festival presenteren we in Paradiso een aantal unieke clubavonden, steeds gewijd aan een specifieke dans- en daarbij behorende muziekstijl. We trappen op de woensdagnacht af met de Paradiso-avond 'We love disco', waar tijdloze klassiekers en nieuwe sounds samenkomen op de dansvloer, met als special guest de Franse DJ/producer en LGBT+ activist Kiddy Smile. Voor de liefhebbers van soul & funk is er op donderdagnacht 'Shake your rump to the funk' vol old school beats en tijdloze vibes, met vinyl sets van Mike Ho en Lucas Benjamin. Voor de house fans presenteren we op de vrijdagnacht 'Digging deep into house', met vinyl-sets van Kléo en special guest Julion D’Angelo uit Detroit die je meenemen op een muzikale reis langs house, techno, en een vleugje disco. Op de zondagavond staat 'Hiphop don't stop' op het programma, waar DJ Prime en lokale legende WaxFiend zorgen voor een onvergetelijke nacht vol energie. Op de zaterdagnacht een SDF-primeur: op 'From the floor to the decks' krijgt een DJ-talent dé unieke kans om een plekje te winnen achter de draaitafels naast SDF-veteraan Yugson! 

Spectaculaire dansbattles in diverse stijlen

Summer Dance Forever staat synoniem voor battles. Topdansers uit binnen- en buitenland verzamelen in Paradiso voor explosieve één-op-één battles in hun favoriete stijl: Hiphop, House, Popping, Locking en Waacking. De dansers improviseren de battles volledig en weten vooraf niet wie hun tegenstander wordt of welke muziek ze van de iconische DJ’s krijgen voorgeschoteld. Het enige dat ze weten is dat ze het uiteindelijk zullen moeten opnemen tegen de driekoppige jury. Toeschouwers zijn net zo belangrijk in de battle scene: het uitzinnige publiek kan namelijk mede-bepalen wie er wint! De populaire Hiphop en House Dance battles zijn inmiddels uitverkocht, voor de Waacking, Locking en Popping zijn nog kaarten! 

Gratis te bezoeken: Hip Hop Games en filmprogramma 

Op de zaterdag vindt de zesde editie van de gratis toegankelijke Dutch Hip Hop Games plaats: een voorronde van een internationale danscompetitie die verspreid is over verschillende landen, met de finalerondes in Frankrijk. De Hip Hop Games leggen de nadruk op de verbinding tussen dance battles en choreografische voorstellingen, waarbij improvisatie centraal staat. In deze voorrondes zullen enkele Nederlandse dans crews het tegen elkaar opnemen in een volledig geïmproviseerde show met uitdagende opdrachten. De jury kiest de winnaar, die de kans krijgt om naar de finales in Frankrijk te gaan. Het publiek kan genieten van een middag vol verrassende en explosieve optredens!

Summer Dance Forever slaat opnieuw de handen ineen met Cinedans voor een gratis toegankelijk filmprogramma rondom hiphopdans, dat plaatsvindt in de Melkweg op zondag. Dit keer een aantal korte films en documentaires vanuit het vrouwelijk perspectief met een selectie die de wereld beslaat, van Turkije tot aan Trinidad en weer terug.

Workshops voor beginners en gevorderden

Tijdens SDF zijn een scale aan workshops te volgen van internationale topdansers in verschillende stijlen, voor zowel gevorderden als beginners. Zo kunnen nieuwe dansenthousiasten zich wagen aan een beginnersworkshop Waacking van onze Waacking Forever Battle winnares 2023 Nubian Néné. Waacking is een stijlvolle en expressieve dansvorm vol snelle arm- en handbewegingen, vaak gedanst op discomuziek. Of een beginnersworkshop Locking, een energieke dansstijl die bekend staat om zijn gecontroleerde poses (locks) en vloeiende overgangen, vaak uitgevoerd op funk- en soulmuziek. 

Ga voor meer informatie en kaarten naar de website.

Summer dance forever battles

Meer inspiratie