Het Zwanenmeer Royal Opera House

Het Zwanenmeer live in de Bioscoop

Op dinsdag 17 maart om 20.15 uur vertoont de Royal Opera House – The Royal Ballet wereldwijd een live productie van Het Zwanenmeer in de bioscoop. Anothony Dowell’s Zwanenmeer met Natalia Osipova en Matthew Golding is die dag te zien in 34 bioscopen in Nederland.

Natalia Osipova en Matthew Golding van The Royal Ballet

In deze productie van Het Zwanenmeer door Anothony Dowell worden de hoofdrollen gedanst door de Russische Natalia Osipova als Odette/Odile en de Canadees Matthew Golding als Prins Siegfried. Golding was van 2010 tot 2014 eerste solist bij Het Nationale Ballet en won diverse prijzen, waaronder de Alexandra Radius Prijs in 2011 en 'de Zwaan' in 2012 voor meest indrukwekkende dansprestatie in Short Time Together.

De dubbelrol van Odette (de witte zwaan) en Odile (de zwarte zwaan), is een van de meest uitdagende rollen in het klassieke ballet en vergt zowel een kwetsbare als een agressieve danstechniek. Het is de rol waar elke ballerina van droomt.

Het Zwanenmeer van Anothony Dowell

Het ballet Het Zwanenmeer is een synthese tussen muziek en choreografie. Hoewel de componist Tsjaikovski in zijn leven het succes niet heeft meegemaakt, is zijn eerste balletpartituur synomiem geworden aan ballet. Anthony Dowell heeft zich met de productie van dit stuk gericht op een terugkeer naar de authentieke versie van de choreografie die in 1895 door de grote Marius Petipa en Lev Ivanov voor het Mariinsky Theater werd gecreëerd.

Yolanda Sonnabend’s kostuum en decor ontwerpen halen hun beeldtaal uit de Russische Hofcultuur van  diezelfde periode, met een mengeling van historische nauwkeurigheid en gotische verbeeldingskracht. De Hofscènes in de eerste en derde akte hebben een duistere betoveringskracht die geworteld is in de stijl van Carl Fabergé, terwijl de beroemde 'witte' aktes aan het meer, doortrokken zijn van een ijle mist en maanlicht…

Royal Opera House

Het Royal Opera House (ROH), ook wel Covent Garden genoemd, behoort tot één van de toonaangevende operahuizen van de wereld. De vaste bespelers zijn de Royal Opera en het Royal Ballet. Sinds een paar jaar vertoont het Royal Opera House hun producties live over de hele wereld.

Klik hier voor de speellijst van Het Zwanenmeer.

Meer inspiratie