Matthew Golding voegt zich bij The Royal Ballet

Matthew Golding verlaat Het Nationale Ballet voor The Royal Ballet.Matthew Golding, eerste solist bij Het Nationale Ballet, verlaat in maart 2014 het gezelschap om in de rang van eerste solist te gaan dansen bij The Royal Ballet in Londen, Engeland. Golding blijft verbonden aan Het Nationale Ballet als vaste gastsolist. Met ingang van het seizoen 2014-2015 zal hij regelmatig terugkeren op het podium van Het Muziektheater Amsterdam. Golding danst vanaf 12 oktober 2013 de hoofdrol van Basilio in Don Quichot en zal voor de laatste keer te zien zijn als eerste solist van Het Nationale Ballet in het programma Fairytales in maart 2014.

De Canadees Matthew Golding kwam in 2009 bij Het Nationale Ballet in dienst als tweede solist. Zijn grote doorbraak volgde in februari 2010 na zijn hoofdrol van Basilio in Don Quichot van Alexei Ratmansky. Later dat jaar volgde zijn bevordering tot eerste solist. Golding is tijdens zijn periode bij Het Nationale Ballet uitgegroeid tot een internationale ster en een veelgevraagd gastsolist.

Tijdens zijn carrière heeft hij al diverse prijzen en nominaties ontvangen. Vorig jaar ontving hij de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie van de VSCD voor zijn optreden in Short Time Together van Paul Lightfoot en Sol León. In 2002 won hij op jonge leeftijd de Youth America Grand Prix en in 2011 kreeg hij de Alexandra Radius Prijs. Zowel in 2012 als in 2013  ontving hij nominaties voor de Benois de la Danse (de internationale ‘Oscar van de dans’) voor zijn optredens in respectievelijk Notenkraker & Muizenkoning van Wayne Eagling en Toer van Schayk en Cinderella van Christopher Wheeldon.

Golding is geen onbekende bij The Royal Ballet. Het laatste jaar van zijn balletopleiding volgde hij aan The Royal Ballet School, waar hij afstudeerde in 2003. Afgelopen seizoen debuteerde hij bij The Royal Ballet als gastsolist in La Bayadére. Zijn eerste optreden bij The Royal Ballet zal zijn op 27 maart 2014 in The Sleeping Beauty.

Meer inspiratie