Young Creative Associates Leung en Arques ©  Bowie Verschuuren

Het Nationale Ballet benoemt Young Creative Associates

Het Nationale Ballet benoemt per 1 januari 2017 de jonge choreografen Juanjo Arques en Peter Leung tot Young Creative Associates. Met deze positie steunt Het Nationale Ballet de jonge choreografische talenten door het verstrekken van choreografieopdrachten en mentorschap in de ontwikkeling van het maken van artistieke keuzes. Daarnaast krijgen de jonge choreografen beschikking van de repetitiestudio's en dansers van Het Nationale Ballet. Het aanstellen van de Young Creative Associates is een van de vier stappen die het balletgezelschap onderneemt om nieuwe talent te ontwikkelen.

Al enkele jaren investeert Het Nationale Ballet in jonge danstalenten. Met de opzet van de Junior Company in 2013, creëerde het balletgezelschap een voorbereidingstraject voor Het Nationale Ballet. Maar nu investeert het balletgezelschap ook in de ontwikkeling van jonge choreografische talenten.

Jonge choreografische talenten Juanjo Arques en Peter Leung

Beide choreografen beëindigden enkele jaren geleden hun danscarrière bij Het Nationale Ballet. De Spaanse Arques was tweede solist bij Het Nationale Ballet. Hij stopte in 2012 als danser. Sindsdien werkt hij over de gehele wereld als choreograaf. “Het Nationale Ballet heeft een speciale plek in mijn hart. Het gezelschap heeft me altijd erkend en gesteund,” vertelt Arques.

De Britse Leung stopte in 2016 zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet. In 2009 maakte hij zijn debuut als choreograaf bij Het Nationale Ballet. Leung choreografeerde onder andere het Virtual Reality ballet Night Fall. “Ik voel de noodzaak om klassiek ballet te ontwikkelingen, met het oog op andere disciplines,” aldus Leung.  

Het Nationale Ballet zet grote stappen in talentontwikkeling

De benoeming van de jonge choreografen Arques en Leung tot Young Creative Associates, en het bieden van de daarbij horden steun, is de eerste stap van het talentontwikkelingsprogramma van Het Nationale Ballet. Hierna zullen nog drie zogenoemde pijlers volgen en in 2017 van start gaan.

Zo is er het Young Choreographer & Composer Exchange Project. Hier doen Arques en Leung ook aan mee. In dit uitwisselingsprogramma krijgen de choreografen de kans kennis te maken met het Britse dansgezelschap Rambert. Zij hebben eveneens twee jonge talenten geselecteerd. Tijdens de uitwisseling krijgen de jonge makers de kans choreografen van beide dansgezelschappen te ontmoeten en mee te kijken met het creatieve proces.

Daarnaast wordt de Choreographic Academy opgezet. Dit is een laboratorium waarin jonge choreografen op uitnodiging van Het Nationale Ballet drie weken lang onderzoek doen met de dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Hierbij ligt de focus op het proces en niet op het eindresultaat.

Als laatste wordt de choreografieworkshop New Moves opgezet. Daarin krijgen dansers van Het Nationale Ballet de kans om nieuwe balletten te creëren en te presenteren voor publiek. De eerstvolgende editie van New Moves vind plaats op 26 juni 2017.

Meer inspiratie