Grieks dans duo wint hoofdprijs Rotterdam International Choreography Competition

Griekse dans duo wint hoofdprijs

Het Griekse choreografen duo won zaterdagavond 23 juni de hoofdprijs van maar liefst €100.000,- met hun duet Unica. De eerste editie van het Rotterdam International Duet Choreography Competition is daarmee een feit.  Ook de zes andere duetten vielen in de prijzen, die verschilden van geldprijzen tot ondersteuningsprogramma’s bij dansgezelschappen.

Zeven duetten mochten naar finale

320 inzendingen uit maar liefst veertig landen. Met dat getal mocht de jury, bestaande uit Roest van Leeuwen, Tim Persent, Daria Tortorelli en Chiara Mezzadri, mee aan de slag om slechts zeventien duetten te selecteren voor een nieuwe danscompetitie. Deze werd opgericht door de Scapino Ballet dansers Maya Roest en Mischa van Leeuwen.

Op 21 en 22 juni mochten de gekwalificeerde duetten in de halve finale laten zien wat ze in huis hadden. Hier bestond jury onder andere bestaande uit Samuel Wuertsen bekend van Codarts, Roni Haver bekend van Club Guy & Roni en Ed Wubbe artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Aan hen rustte de taak een laatste selectie van zeven duetten te maken die door mochten naar de finale.

Nieuwe choreografen in de spotlight

Rotterdam International Duet Choreography Competition hoopt met deze competitie iets te doen voor de beginnend choreografen. Zo willen ze op financieel gebied en op gebied van choreograferen de nieuwe choreografen in de spotlights zetten. Dit in het kader van de harde bezuinigingen op de kunsten.

Om dit mogelijk te maken is er samenwerking gezocht met de grote dansgezelschappen zoals Conny Jansen Danst en Scapino Ballet Rotterdam. Maar ook de Codarts en buiten de landsgrenzen werden dansopleidingen als Kunsthumaniora Brussel en het dansgezelschap Norrdans uit Zweden werden benaderd.

Al deze organisaties stemden ermee in om als prijs een gewonnen duet een residentieplek te bieden als choreograaf. Zo mogen een choreografie instuderen met de dansers, krijgen ze de ruimte om te repeteren en uit te voeren. Of ze nodigen het winnende duet uit voor werk en onderzoeksperiodes.

De hoofdprijs naar Grieks dansduo

De Stichting Droom en Daad stelden een productieprijs beschikbaar van maar liefst €100.000,-. Het Griekse choreografen duo Danae Dimitriadi en Dionysios Alamanos won deze hoofdprijs met hun choreografie Unica.

De choreografie Unica van het Griekse duo is geïnspireerd door een sneeuwluipaard en vele bedreigde natuur. In het duet zitten ze achter elkaar en komen ze niet van hun plaats. Ze bewegen alleen hun armen en vingers. De jury vond dit een indrukwekkende kijkervaring en gaf het Griekse duo de hoofdprijs.

Met het gewonnen geld mag het Griekse choreografen duo een nieuwe productie maken bij het productiehuis van Theater Rotterdam in samenwerking met het Scapino Ballet Rotterdam.

De tweede editie

Denk jij als choreografen duo nu ook mee te willen doen aan de Rotterdam International Duet Choreography Competition? Dat kan! In 2019 komt er een nieuwe editie van 27 tot en met 29 juni. Je kan je inschrijven vanaf 1 januari tot 1 maart.

Meer inspiratie