Giselle

Giselle van Het Nationale Ballet te zien in bioscopen wereldwijd

Op 21 januari 2024 zal Giselle van Het Nationale Ballet live te zien zijn in bioscopen over de hele wereld. Dat kondigde Pathé Live vandaag aan. De cast bestaat uit prima ballerina's Olga Smirnova in de titelrol en Jacopo Tissi als Albrecht, die beiden bij het gezelschap zijn gekomen na hun vlucht uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. 

Danseres van het jaar Olga Smirnova

Olga Smirnova, die zich in maart 2022 bij Het Nationale Ballet heeft gevoegd, heeft deelgenomen aan veel live-uitzendingen vanuit Moskou in bioscopen toen ze deel uitmaakte van het Bolsjoj Ballet. Haar meest recente gefilmde optredens voor de bioscoop zijn onder andere Nikiya in La Bayadère (2019), Odette/Odile in Het Zwanenmeer en Giselle (2020). Ze is verkozen tot 'Danseres van het jaar 2022' door de lezers van het toonaangevende internationale tijdschrift Dance Europe.

Jacopo Tissi, onlangs benoemd tot prima ballerina bij Het Nationale Ballet, heeft ook opgetreden in significante live-uitzendingen vanuit Moskou in bioscopen, als Prins Siegfried in Het Zwanenmeer (2020) en in Balanchine's Diamonds in Jewels (2022).

Voor de oorlog

Pathé Live heeft 12 jaar lang de Bolsjoj Ballet in bioscoopseries wereldwijd geproduceerd en gedistribueerd voordat de oorlog begon. Nu brengt Pathé Live, samen met producent Bel Air Media, het favoriete publiek van Olga Smirnova terug naar de bioscoop om haar te filmen in haar nieuwe thuis bij Het Nationale Ballet.

Gefilmd bij Het Nationale Ballet, zal Giselle worden uitgebracht in heel Europa en in geselecteerde landen in Amerika, Azië, Afrika en Oceanië. Dit cinematografische evenement biedt de mogelijkheid aan een breed internationaal publiek om te genieten van een succesvolle creatie van wat waarschijnlijk het meest romantische stuk in het klassieke balletrepertoire is. Een herhaling wordt vertoond op 1 februari 2024. Bioscopen zullen geleidelijk hun online ticketverkoop openen.

Het verhaal

Op muziek gecomponeerd door Adolphe Adam, geïnspireerd door de legende van de Wilis en uitgevoerd door het Nederlands Balletorkest, vertelt Giselle het verhaal van een jonge boerendochter die verliefd wordt op een edelman die al verloofd is en zijn ware identiteit voor haar verbergt. Dit ballet cultiveert de belangrijkste thema's van het romantisme, zoals tragische liefde, natuur, het fantastische en de aan de romantische balletten kenmerkende witte akte.

Pathé Live

Al meer dan 15 jaar biedt Pathé Live bioscopen de mogelijkheid om culturele evenementen op hun schermen uit te zenden. In 2008 lanceerde het bedrijf live bioscoopuitzendingen in Frankrijk vanuit de Metropolitan Opera in New York. Sinds 2016 produceert Pathé Live ook Comédie-Française (Nationaal Frans Theater) voorstellingen in 500 bioscopen. Dit programma wordt regelmatig aangevuld met concerten, comedyshows en documentaire-evenementen zoals het Love Yourself in Seoul-concert van de K-pop hitgroep BTS (1,6 miljoen toeschouwers, 4.500 locaties, 107 territoria), Mylène Farmer 2019 Le Film (162.000 toeschouwers, waaronder 134.000 in Frankrijk, 613 locaties, 18 territoria) of de live-uitzending van Bonne Nuit Blanche , de nieuwste show van Blanche Gardin (92.000 toeschouwers bij slechts één live vertoning). In 2022 bleef de vraag naar deze evenementen onverminderd groot, met Pathé Live die het bejubelde concert van de Franse poprockband Indochine Central Tour (128.296 toeschouwers bij één vertoning) en, deze herfst in 2023, het concert van Orelsan (28 september), het concert van SCH (23 november, 20.00 uur) en het concert van -M- (7 december, 20.00 uur) uitbracht.

Giselle

 

 

 

Meer inspiratie