Giorgi

Giorgi Potskhishvili gepromoveerd tot eerste solist

Balletdanser Giorgi Potskhishvili is gepromoveerd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. Directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen maakte zijn promotie gisteravond bekend, direct na afloop van een voorstelling van het ballet Raymonda. Potskhishvili danst daarin de rol van sjeik Abd al-Rahman die het hart verovert van de Hongaarse groothertogin Raymonda.

Danser van het jaar 

De promotie van Potskhisvili is de bekroning op een uitzonderlijk jaar voor de jonge danser. Na zijn promotie tot tweede solist afgelopen april, mocht hij in september 2023 de Alexandra Radiusprijs in ontvangst nemen én ontving hij een internationale nominatie in de categorie ‘Danser van het jaar’ door het toonaangevende tijdschrift Dance Europe. In oktober 2023 won Giorgi de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’.

Potskhishvili danst de rol van Abd al-Rahman in Raymonda nog op vrijdag 22 en zaterdag 30 december 2023 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Voor beide voorstellingen is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Uniek talent

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet, is erg te spreken over Giorgi. “Giorgi is een fenomenale danser met een talent zoals men dat maar zelden tegenkomt. Hij is een charismatische toneelpersoonlijkheid met een ongelooflijke sprongkracht, geweldige techniek en een aangeboren gevoel voor het partnerwerk. Een unieke artiest, die met z’n jonge leeftijd al overduidelijk een groot publiek weet te inspireren.”

Uit het juryrapport van de Alexandra Radius Prijs: “In het afgelopen seizoen heeft Giorgi laten zien dat hij zich tot een zeer bekwame danser heeft ontwikkeld om wie simpelweg niemand meer heen kan.”

Uit het juryrapport van de Zwaan: “Potskhishvili (vult) zijn rol in met een krachtige aardsheid. Zijn stampende ritmes galmen door de ruimte met grote urgentie, en maken je met elke bons bewust van het hier en nu. Zo maakt hij de kwetsbaarheid van het leven, die zeker ook vandaag geldt, voelbaar.”

Van de Junior Company tot solist

De Georgische Giorgi Potskhishvili werd in 2020 toegelaten tot de Junior Company van Het Nationale Ballet en maakte al een jaar later de overstap naar het grote gezelschap. Hier danste hij, nog als élève, met overweldigend succes een hoofdrol in Toer van Schayks 7e Symfonie. In 2022 maakte hij maar liefst twee keer promotie: eerst tot coryphée – waarbij hij de rang van corps de ballet oversloeg – en later dat jaar tot grand sujet. In april 2023 werd hij, direct na zijn debuut als Prins Siegfried in Het Zwanenmeer, gepromoveerd tot tweede solist. Afgelopen september ontving Potskhishvili de Alexandra Radius Prijs 2023 en afgelopen oktober won hij de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’ voor zijn rol van de Dood in De Groene Tafel van Kurt Jooss.

 

 

Meer inspiratie