Girl klassiek ballet oscars België inzending

Gaat de Belgische dansfilm Girl een Oscar winnen?

Het Vlaams audiovisueel Fonds liet afgelopen maand weten dat de Belgische inzending voor de Oscar dit jaar het speelfilmdebuut Girlvan Lukas Dhont is. Een film die gaat over een transgender meisje die worstelt met haar transgendergevoelens in de danswereld om een goede ballerina te worden.

Girl eerder al in de prijzen gevallen

Deze Belgische dansfilm was al eerder te bewonderen op het Festival van Cannes, waar de film de Caméra dÓr voor Beste Regiedebuut won. Ook viel de hoofdrolspeler Victor Polster in de prijzen voor Beste Acteerprestatie binnen de competitie Un Certain Regard. Girlzal in oktober te zien zijn als openingsfilm van Film Fest Gent.

Respectvol in beeld

De film wordt door cameraman Dave Mestdach benoemd als “een pracht van een debuut.” Mestdach vindt dat Dhont alles respectvol in beeld brengt zonder voor opwellingen te zorgen. Hij vindt dat hij dit heeft dit te danken aan de cast die op het doek zo echt mogelijk overkwam en helemaal in hun rol zat.

The Broken Circle Breakdown

De laatste dat de Belgische inzending ook werd genomineerd was in 2013 met de filmThe Broken Circle Breakdownvan Felix van Groeningen. Toen in de categorie beste niet Engelstalige film

Meer inspiratie