foto van Pixabay.com

De Nederlandse Dansdagen komen er weer aan

Van 1 tot en met 8 oktober is het weer zover: de Nederlandse Dansdagen! Elk jaar brengt het festival het beste van de Nederlandse dans naar Maastricht. Er is dit jaar wel een verschil. Het festival wordt namelijk digitaal gehouden.


Het festival werd in 1998 opgericht door Theater aan het Vrijthof. Het was eerst vooral gericht op de meest succesvolle producties van het afgelopen seizoen. Maar sinds 2009 richt het festival zich op de ontwikkeling van de Nederlandse danswereld.

Het programma

Iedereen wordt gedurende een hele week uitgenodigd om samen dans te beleven, te kijken, te praten, te maken en om elkaar te ontmoeten. Het programma van 2020 heeft een paar herkenbare programmaonderdelen, maar er zijn ook nieuwe projecten gestart voor de speciale online editie. Het bestaat onder andere uit eigen project genaamd Dansthuis.nl, dansfilms, het jaarlijkse DansMuseum en nog veel meer. Het hele programma kan je bekijken op de website.

Dansthuis.nl

Het programmaonderdeel Bloedbanden maakte veel indruk in 2018 en 2019. Verhalen en relaties tussen conventionele en onconventionele families werden daarin omgezet in beweging en dans binnen de context van hun eigen omgeving.

Daarom brengt dit jaar de Nederlandse Dansdagen een speciale online editie van dit project. In dansthuis.nl zullen we verschillende generaties in diverse samenstellingen samen zien dansen. De dansvloer is in hun eigen huis en tuin.

DansMuseum

Bodies of Influence: A History of Change is de titel van de vierde editie van het dansMuseum. In een terugblik op de belangrijke momenten in de geschiedenis van de Nederlandse dans, laat het DansMuseum zien hoe dans, net als andere vormen van kunst, reageert op maatschappelijke en sociale veranderingen.

Bodies of Influence: A History of Change in Twenty-Five Dances bezit de 25 meest spraakmakende werken, artiesten en organisaties uit de periode vanaf de Tweede Wereldoorlog. Het is tot stand gekomen op basis van onderzoek door Stephen Shropshire en Morgana Braga.

Digitale dansplaats

Door de huidige crisis is er een stormvloed aan digitale initiatieven bedacht. Daarom roept de organisatie van De Nederlandse Dansdagen op om alle bijzondere, vernieuwende en spraakmakende werken te laten zien via de #digitaledansplaats. Alle online danscontent krijgt met deze hashtag een plekje op de ‘social wall’ op de website. Zo kan iedereen ervan genieten en staat er misschien

Meer inspiratie