De internationale ‘Danser van het jaar’ publieksprijs is gewonnen door…

De internationale ‘Danser van het jaar’ publieksprijs is gewonnen door…

Goed nieuws voor eerste soliste van het Nationale Ballet Maia Makheteli! Zij is door de lezers van het internationaal toonaangevende danstijdschrift Dance Europe verkozen tot ‘Danser van het jaar’ 2020. Uit een lijst van twaalf genomineerde internationale topdansers kreeg Makhateli de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs. Maia liet collega’s van onder andere The Royal Ballet, Ballet de l’Opéra national de Paris, Staatsballet Berlin, Stuttgarter Ballet en National Ballet of Japan achter zich. Ook eerste soliste van het Nationale Ballet Qian Liu behoorde tot de genomineerde.


Internationale roem

Maia Makhateli wordt door de jury geprezen voor haar hartverscheurende hoofdrol in het ballet Frida. Een rol waar ze ook in de internationale pers veel roem voor kreeg. Het ballet waar ze in speelde is geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo.

De jury

De lijst met genomineerden werd samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor het tijdschrift Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. De jury stelde een Critic’s Choice lijst van twaalf dansers samen die volgens hen een uitmuntende prestatie hebben geleverd in het dansseizoen 2019-2020.

Meer inspiratie