De exotische reis van theaterfestival Schemerstad
Op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 mei vindt de negende editie plaats van het theaterfestival Schemerstad. Bij dit bijzondere evenement vaart het publiek tijdens de schemering in boten door de grachten van Leiden, en kijkt naar unieke voorstellingen op de wal.
Afwisselend programma
Ook dit jaar staan er spannende en afwisselende voorstellingen op het programma. Er komt van alles aan bod: van muziektheater tot dans, van maskerspel tot fysiek theater. Het belooft een exotische reis te worden, onder meer langs uitbundige goden, dansende hemellichamen en een zinnenprikkelende, fysieke en muzikale ontmoeting tussen culturen. De dansvoorstellingen van deze editie van Schemerstad worden verzorgd door de dansgroep ICK Amsterdam, dansmaker Jamie de Groot en danseres Rosa Alessie.
Van projecties tot waterballet
Schemerstad is uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende theaterevenementen van Leiden. Het festival startte in 2010 en vond toen op één avond plaats. Inmiddels duurt het festival drie avonden, en wordt in totaal door ongeveer 1.500 mensen bezocht. Een aanzienlijk deel van hen keert iedere editie weer terug. In de loop der jaren werden zij onder meer getrakteerd op spectaculaire projecties, duizelingwekkende acrobatiek, vlijmscherp cabaret, waterballet en nog veel meer.
Podium voor jong talent
De organisatoren van Schemerstad vragen ieder jaar aan professionele theatermakers om voorstellingen te maken die zijn geïnspireerd op locaties in de Leidse binnenstad. Daarbij wordt gestreefd naar een divers aanbod in de vijf acts. In principe is iedere theaterdiscipline welkom. Schemerstad stelt zich bovendien ten doel om ieder jaar jong talent, dat zich landelijk bewezen heeft, een plek te bieden en tenminste één Leidse theatermaker te laten optreden.
Het publiek kan zowel meevaren in rondvaartboten als in een eigen boot. Meer informatie over het festival, en het bestellen van kaarten, staat op www.schemerstad.nl.
Schemerstad is een initiatief van stichting CTV Zuid-Holland en wordt georganiseerd door ProKwadraat. De programmering is in handen van Jan Joost Aten. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, Leiden Marketing, en de gemeente Leiden.