Dansfilm Symmetry tijdens Cinedans in première
Op zaterdag 14 maart vertoont Cinedans de première van dansfilm Symmetry van Ruben van Leer – één van de eerste films die is gedraaid in de deeltjesversneller van ’s werelds grootste wetenschappelijk instituut CERN. Symmetry verschijnt samen met de documentaire Symmetry Unravelled, waarin choreograaf Lukáš Timulak en operazangeres Claron McFadden én toonaangevende fysici zoals Robbert Dijkgraaf ingaan op de relatie tussen kunst en wetenschap.
Dansen in het Large Hadron Collider in Genève
Symmetry is een dans- en operafilm die afspeelt in de Large Hadron Collider van ’s werelds grootste wetenschappelijk instituut CERN in Genève. Deze deeltjesversneller, een 27 kilometer lange cirkelvormige apparaat, is sinds 18 maart 2013 opzoek naar het bewijs dat alles, waarvan wij denken dat het echt is, slechts een illusie is. De eerstvolgende knal in de Large Hadron Collider moet het bestaan aan gaan tonen van supersymmetrie, het gegeven dat dat alle deeltjes waaruit wij bestaan pas iets worden op het moment dat we ze waarnemen.
Dansfilm Symmetry van Ruben van Leer
Met Symmetry doet regisseur Ruben van Leer dat wat dikke boeken en onleesbare artikelen in beroemde wetenschappelijke tijdschriften niet kunnen: voelbaar en inzichtelijk maken wat het idee van een deeltjesversneller met je doet. Wanneer de zang van sopraan Claron McFadden danser Lukáš Timulak uit balans brengt, volgt hij haar, terug naar het moment van vóór de oerknal — toen alles nog symmetrisch was en tijd nog niet bestond. Op het filmdoek valt de tastbare realiteit weg, alleen de aantrekkingskracht tussen mensen blijft over. Uiteindelijk blijken mensen niet eens van stoffelijke deeltjes te zijn opgemaakt, maar uit golven van pure energie te bestaan.
Documentaire Symmetry Unravelled
Symmetry Unravelled laat zien hoe de twee uiterst verschillende werelden, kunst en wetenschap, zich kruizen en wat de resultaten ervan zijn. Deze documentaire neemt de kijker mee achter de schermen van Symmetry, van diep onder de grond in CERN tot ver boven de zeespiegel op de Boliviaanse zoutvlaktes. Betrokken artiesten én toonaangevende fysici gaan in op de relatie tussen kunst en wetenschap. Met onder andere fysici Robbert Dijkgraaf, Michael Doser & John Ellis, operazangeres Claron McFadden en dansers Lukáš Timulak en Celia Amade.
Cinedans in het Eye Filmmuseum in Amsterdam
Met ruim 300 inzendingen is Cinedans het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld. Uit deze inzendingen, aangevuld met zelf gecureerde films, zijn zes shorts programma’s van een uur samengesteld. Daarnaast zijn een aantal documentaires geselecteerd. Cinedans is nog te zien tot en met zondag 15 maart in Amsterdam. Ga naar de website van Cinedans voor de speelijst .