Dansfilm Snap into it wint Dioraphte Cinedans Juryprijs

Dansfilm Snap into it wint Dioraphte Cinedans Juryprijs

Op 15 maart sloot Cinedans de twaalfde editie van het festival feestelijk af met de uitreiking van een drietal awards: de Dioraphte Cinedans Jury Award, de Dioraphte Encouragement Award en de Cinedans Audience Awards. De beste dansfilm van het Cinedans festival 2015 is Snap into it van Devin Jamieson en Jillian Meyers. De tweede prijs, de Encouragement Award, ging naar choreograaf Gianni Grot voor zijn film Farm of Memories, die afgelopen zaterdag op het festival in première ging

Cinedans - Dance on Screen is het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld. Jaarlijks organiseert Cinedans de Dioraphte Jury Award. De jury, dit jaar bestaande uit danseres en choreografe Andrea Boll, mode-fotograaf en filmmaker Dominique Palombo en programmamaker en producent Inge Koks, maakte op zondagavond 15 maart in EYE de winnaars bekend.

Snap into it wint Cinedans Dioraphte Jury Award

De Cinedans Dioraphte Jury Award is gewonnen door regisseur Devin Jamieson en choreograaf Jillian Meyers voor hun dansfilm Snap into it (VS 2014). De film is een staccato poging om een gedicht van Langston Hughes fysiek te doorgronden. De jury roemt Snap into it vanwege de sterke uitvoering van de performer, de originele manier waarop poëzie wordt ingezet, het uitstekende camerawerk en de spannende wisselingen van het camera standpunt.

Farm of memories wint Dioraphte  Encouragement Award

De Dioraphte Aanmoedigingsprijs is gewonnen door regisseur en choreograaf Gianni Grot voor Farm of memories (NL 2015). In de film is Russell, een aan lager wal geraakte jongen, zijn geheugen kwijt. Hunkerend naar liefde en geborgenheid gaat hij op onderzoek in een verlaten pand uit zijn eerste herinneringen.

Stichting Dioraphte

Stichting Dioraphte stelt voor de eerste prijs een bedrag van € 7.500,- beschikbaar en voor de tweede prijs € 2.000,-; de hoogste geldbedragen gekoppeld aan prijzen voor de dansfilm terwereld. Het vermogensfonds steun aan kwalitatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur met een landelijk of internationaal bereik. Het gaat om projecten die voor grote groepen mensen in de samenleving van belang kunnen zijn of worden.

Lay me low wint Cinedans  Audience Award

Cinedans kent ook een publieksprijs. Het publiek koos Lay me low (CA 2014) van regisseur Marlene Millar en choreograaf Sandy Silva als Beste Korte Dansfilm en Trash dance (VS 2012) van regisseur Andrew Garrison en choreograaf Allisson Orr als Beste Documentaire.

De winnaars van de Cinedans Dioraphte Award worden opgenomen in het Cinedans tourprogramma '15. Eerder werd al de winnaar van de Cinedans Student Award bekend gemaakt: Young Angry Men van en door John Wanneha.

Film Snap into it

Trailer Lay me low

Trailer Trash dance

Meer inspiratie