Voorstelling Three Rooms. Foto door Sofie Knijff.

Dancing on the Edge: aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen

Dancing on the Edge is een dansfestival dat artistieke uitwisseling met het Midden-Oosten en Afrika stimuleert. Vanaf 8 november viert het festival zijn 10-jarig bestaan met dans, theater en installatiekunst.

Er zullen veertig voorstellingen van meer dan zestig vernieuwende makers uit de regio te zien zijn. Rond de tienduizend bezoekers worden dit jaar verwacht in Den Haag (8 - 12 november), Amsterdam (10 - 14 november), Utrecht (13 - 16 november) en Rotterdam (17 en 18 november). Alvast twee podiumtips uit dit ruime dansaanbod.

Three Rooms

Heftige onrust in het Midden-Oosten en vervagende grenzen hebben ons letterlijk dichter bij elkaar gebracht en juist op het podium zorgt dit voor de spannendste ontmoetingen. Aan de andere kant zorgen visumbeperkingen voor uitdagingen. Het lukte de Syrische spelers van de voorstelling Three Rooms bijvoorbeeld niet om fysiek in hetzelfde land aanwezig te zijn. De makers hebben daar op ingenieuze wijze op ingespeeld door de voorstelling gedeeltelijk via Skype te laten spelen: een nieuwe theatertaal voor een nieuwe realiteit.

A Ticket To Atlantis

Op het festival zal onder andere ook de aangrijpende voorstelling A Ticket To Atlantis te zien zijn, waarin de relatie tussen het menselijk lichaam en de zee wordt onderzocht. Issa en Alexan werken met de ervaringen, getuigenissen en verbeeldingen van migranten die over zee zijn gereisd en stellen de volgende vragen: wat als de zee een geheugen en een stem had? Wat zou zij dan vertellen over alle lichamen die in haar gezwommen hebben en die in haar verdronken zijn? Wat is het verband tussen de drang van vluchtelingen een veilig heenkomen te vinden en de oude mythe van Atlantis, de utopische verloren en verzonken stad?

Dancing on the Edge is de thuisbasis voor alles wat de grens overschrijdt: een platform voor culturele vervloeiing, gewaagde kunst en avontuurlijke bezoekers.

FESTIVAL DATA & THEATERS

  •  8-12 nov           Den Haag | Korzo & Zuiderstrandtheater
  • 10-14 nov         Amsterdam | Podium Mozaïek & Frascati
  • 13-16 nov         Utrecht | Het Huis & Stadsschouwburg Utrecht
  • 17-18 nov         Rotterdam | Theater Rotterdam

Meer informatie is te vinden op de website 

Meer inspiratie