Dans

Cinedans FEST dit jaar in Eye Filmmuseum Amsterdam én online

Deze 19e editie van het festival is de korte driedaagse Practice & Potential editie van het Cinedans festival en legt de focus op de ontwikkeling van het genre dansfilm. Drie dagen lang presenteert Cinedans, de state of the art van de Nederlandse dansfilm, de Internationale Studenten Film Competitie, speciale themaprogramma’s en bijzondere documentaires.

Cinedans

New Dutch Shorts

Een brede selectie van dansfilms van eigen bodem. Op het programma staan o.a. de première van Physical Culture (regie Anna Bogomolova, choreografie Connor Schumacher), The Paper Ensemble #16  (regie Jiska Rickels & Jochem van Tol, choreografie Ibelisse Guardia Ferragutti), R.I.O.T. (regie Hesdy Lonwijk), Manusama Nuance: Woven Stories (regie Ottilie Maters, choreografie Gil The Grid), en Waves of Burlesque (regie Colina van Bemmel, choreografie Bustie La Tish, Mechteld Geesing en Sofia La Notte).

International Student Dance Film Competition

Voor de 7e keer wordt de Cinedans Student Award, gesponsord door Canon Nederland, uitgereikt. De Internationale Studenten Competitie heeft tot doel de beste opkomende jonge generatie dansfilmmakers samen te brengen. We ontvingen een recordaantal van 87 films uit 28 landen van dans-, film- en kunstacademies over de hele wereld, waaruit 13 films werden geselecteerd. O.a. State University of Campinas Brazilië: Aren't we going to Moscow, De Nederlandse Film Academie: The Divine Flower, Goldsmiths University: Follicular Images, l'Ecole nationale supérieure des Beaux-Arts de Lyon: Team Spirit, Central Saint Martins: Silk Paper and Bruises.

Special: New Circus

Met een shortsprogramma, een documentaire, en een discussie over de ontwikkeling van new circus. Daarnaast tonen wij in de Arena van Eye een installatie met archiefmateriaal van Circus Elleboog en uit het Eye archief. De volgende films zijn o.a. te zien: Even When I Fall (regie Neal & Kate McLarnon), een intieme, ontroerende film die de visuele kracht van het circus inzet om een unieke kijk te geven op de complexe wereld van de mensenhandel in India. Highlights Shorts: Origami (regie Bergé Sébastien, choreografie Satchie Noro), La Galerie (regie Loup-William Théberge) ECHO (regie Yoka van Zuijlen & Circusstad Festival), en The Missing Part (regie Salvador Sunyer & Baró D'Evel Cirk cie, choreografie Marvin Wayne).

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Actuele thema's

 

Daarnaast lopen de volgende actuele thema’s als een rode draad door de programmering: Erfgoed & Nalatenschap, Female Empowerment en Fluide Relaties. Erfgoed & Nalatenschap. Met films en lezingen besteden wij aandacht aan het belang van erfgoed en archieven voor de huidige generatie makers en onderzoekers. Cinedans presenteert jonge en ervaren makers die zich verdiepen in hun persoonlijke geschiedenissen, voorouders en mythes, en in artiesten die ze bewonderen.

In films als Manusama Nuance: Woven Stories, (New Dutch) en Mud Water (Shorts XL) zetten makers hun familiegeschiedenissen en bekende legendes in om hun ambities vorm te geven. Tevens beleeft de film Romance (regie & choreografie Samantha Shay, dans Tanztheater Wuppertal) zijn wereldpremière. Shay treedt met de film in de voetsporen van Pina Bausch en creëert een vruchtbare intergenerationele dialoog tussen verleden, heden en toekomst. Shay won vorig jaar de Cinedans Audience Award met haar film Mother Melancholia. Ook is er aandacht voor het danserfgoed in Nederland, onder meer met de film Stages of a Theatre (van Jiri Kylian met Rem Koolhaas), over de verdwijning van het iconische Lucent DansTheater van het NDT, en voor het dansfilmarchiefproject van Cinedans zelf.

Female empowerment

Female Empowerment is terug te zien in verschillende programmaonderdelen van het festival. In de Internationale Studenten Competitie met de films The Divine Flower: vrouwen die zich losmaken van patronen van schuld en schaamte rondom lichaamsbeeld en seksualiteit, en in Follicular Images, waar stereotype prehistorische beelden van vrouwen die aan hun haar door holbewoners worden meegesleurd, teruggevorderd worden. En in de New Dutch: Woman’s Work, een allegorie over een (on)vermijdelijke val, een catwalk en een smalle stalen balk, en Waves of Burlesque, waar burlesque-performers hun alter ego in verband brengen met hun dagelijks leven. In de documentaire Even When I Fall, in de special New Circus, is dit thema tevens de stuwende kracht.

Fluïde Relaties 

Fluïditeit is een prominent thema in deze festivaleditie. Grenzen verstrengelen en vervagen, tussen sexen en tussen generaties, tussen mens en natuur, tussen mens en materie. In de feature Super Natural (regie Jorge Jácome) smelten performers met en zonder handicap samen met de flora en fauna van het eiland Madeira en creëren daarbij een transcendente kijkervaring. In Shorts XL is de film Songs from the compost: mutating bodies, imploding stars (regie Eglė Budvytytė) een verkenning van niet-menselijke vormen van bewustzijn.

Heavy Weight Holding Body (choreografie & regie Karol Tyminski) vat een inter-materiële seksuele ontmoeting samen. De eerdergenoemde film Romance van Samatha Shay, over de eerste transgender danseres van Tanztheater Wuppertal, Naomi Brito, past naast in het erfgoed thema tevens in deze thematiek.

Short XL

Een aantal films worden langer, abstractie staat naast narratief, en dans de stuwende factor in de vertelling. Wij tonen films die gemaakt zijn door makers uit verschillende disciplines. O.a. Pantelleria (regie Masbedo: Nicolò Massazza & Iacopo Bedogni), Anima Animae Animam (regie Julieta Gasroc & José (Putxa) Puchades Martínez), Medusa's Gaze (regie & chorechorafie Ellénore Lemattre & Benedicte Alloing).

Cinedans presenteert daarnaast de Vlaamse choreograaf, performer, onderzoeker en filmmaker Karel Tuytschaever. In samenwerking met Dansbrabant organiseert Cinedans een workshop, lecture en screening van de nieuwste feature film van Karel Tuytschaever EASY TIGER. Een fysiek narratief over een psycholoog die worstelt met zijn innerlijke wereld en onvermogen om zijn eigen menselijke natuur te begrijpen en te omarmen. 

Student Competition en de New Dutch selectie

Online presenteren wij de Student Competition, de New Dutch selectie, enkele feature films, streamen wij de talks en brengen wij aanvullende films die verdieping of context bieden aan het zaalprogramma. Het online programma loopt vijf dagen langer dan het festival in Eye: 24 t/m 31 maart op het Cinedans WEB.

Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma met lezingen, workshops o.a. van Canon, Student Pitch, Q&A’s en gratis vertoningen.

Ga voor meer informatie naar de website.

 

Meer inspiratie