Bojana Bauer. © Jeroen de Beer

Bojana Bauer artistiek leider nieuwe dansopleiding AHK

De directie van Academie voor Theater en Dans (ATD) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Bojana Bauer benoemd tot artistiek leider van de nieuwe dansopleiding Contemporary Dance and Performance, die vanaf het studiejaar 2018-2019 van start gaat bij de Academie voor Theater en Dans. De beide ATD-opleidingen hedendaagse dans, Moderne Theaterdans en Urban Contemporary (JMD), gaan op in deze nieuwe opleiding, die zich richt op veelzijdige, co-creërende dansers uit de volle breedte van de podiumkunsten, van hiphop tot avant-garde.     

Bojana Bauer zal het initiatief nemen om samen met de bestaande teams het curriculum van de nieuwe opleiding te ontwikkelen. De opleiding Contemporary Dance and Performance is edgy, veeleisend en heeft het niveau en de ambitie om actief en eigenzinnig bij te dragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse dans, performance en theater. Dit werkterrein kenmerkt zich doordat het interdisciplinair is, veelzijdig en formele en informele stijlen combineert. Studenten met passie en een eigen visie op bewegen worden begeleid om veelzijdige, co-creërende dansers te worden. 

Over Bojana Bauer

Bojana Bauer is een dans- en performance dramaturg en theoreticus. Zij ontving haar professionele dansopleiding in Belgrado, waar zij deel uit maakte van het National Theatre Ballet. Bojana studeerde danstheorie en esthetiek aan de Université Paris 8 en behaalde in 2016 haar PhD in esthetiek en theorie in performing arts aan de Université Paris 8 – École Doctorale EDESTA. Momenteel is zij werkzaam als lector/adviseur aan EX.E.R.CE CCN in Montpellier en aan de Université Paul Valéry in Montpellier. Bojana was van 2004-2006 werkzaam als producent van het Alkantara Festival in Lissabon en is woonachtig in Parijs.

Bojana geeft regelmatig lezingen en neemt actief deel aan openbare debatten bij  instellingen als de National Academy of the Arts in Bergen (Noorwegen), het toenmalige DasArts (nu DAS Theatre) en bij verschillende academische symposia. Als dramaturg heeft zij samengewerkt met choreografen als Latifa Lâabissi, Vera Mantero en Mário Afonso en met performancekunstenaar Pedro Gomez-Egaña. 
Bojana Bauer publiceerde meerdere essays en literaire werken bij onder meer Repères, The Walking Theory, mouvement.net en Performance Research.

Jan Zoet, directeur Academie voor Theater en Dans: ‘Er is een lange en zorgvuldige weg afgelegd om te komen tot deze nieuwe opleiding die middenin onze diverse samenleving wil staan, waar zowel Nederlandse als internationale talenten zich als kunstenaar ontwikkelen op het hoogste artistieke en technische niveau. Met Bojana Bauer hebben we een artistiek leider gevonden die oog en hart heeft voor de toekomst van de dans en voorbij de gekende Westerse danstradities durft te gaan.’

Bron: AHK

Meer inspiratie