Het Nationale Ballet, La Dame aux Camélias, Igone de Jongh & Marijn Rademaker, Petrovsky & Ramone.

Ballet La Dame aux Camélias na 40 jaar nu in Nederland

Op vrijdag 10 april gaat het wereldberoemde ballet La Dame aux Camélias in Nederland in première bij Het Nationale Ballet. Solisten Igone de Jongh en Marijn Rademaker dansen de première. John Neumeiers La Dame aux Camélias is een van de belangrijkste verhalende balletten van de afgelopen vijftig jaar.

Igone de Jongh & Marijn Rademaker dansen première La Dame aux Camélias

Solisten Igone de Jongh en Marijn Rademaker dansen de première van La Dame aux Camélias. Het is de eerste keer dat dit Nederlandse solistenkoppel samen op het podium staat sinds Marijn Rademaker zich bij Het Nationale Ballet voegde in januari van dit jaar.  De balletvoorstelling is tot en met zondag 26 april 2015 te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Foyeravond in teken van choreograaf John Neumeier

De derde foyeravond staat in het teken van John Neumeiers’ La Dame aux Camélias. Op maandag 23 maart biedt het Nationale Opera & Ballet in een ontspannen en intieme sfeer een bijzonder voorproefje op dit prachtige ballet. Naast dans speelt de muziek van Frédéric Chopin een belangrijke rol tijdens deze avond en wordt het verhaal van Alexander Dumas uitgelicht.

Het programma wordt gepresenteerd door balletkenner en dansrecensent (Trouw) Sander Hiskemuller. Er zijn inleidingen en optredens van pianiste Ryoko Kondo en Marijn Rademaker, de kersverse nieuwe eerste solist van Het Nationale Ballet, die met eerste soliste Igone de Jongh de pas de deux uit La Dame aux Camélias danst. Rademaker wordt bovendien in een persoonlijk gesprek aan het publiek voorgesteld.

Cursus Ballet Uitgelicht

In de cursus Ballet Uitgelicht brengt Sander Hiskemuller drie balletten op toegankelijke wijze voor het voetlicht. Op dinsdag 7 april zal hij ingaan op de historische context, de werkwijze van de choreograaf, de muziek, de kostuums en andere aspecten van de productie van La Dame aux Camélias. Ideaal ter voorbereiding van het voorstellingsbezoek. Deze avonden zijn zowel gezamenlijk als los te boeken.

Ballet La Dame aux Camélias

La Dame aux Camélias is gebaseerd op de gelijknamige roman van Alexandre Dumas en bij kenners bekend als de opera La Traviata van Giuseppe Verdi. Het ballet is het meest bekende en geliefde ballet van choreograaf John Neumeier. Als een van de grootste eigentijdse ‘verhalenvertellers’ maakte Neumeier van het liefdesverhaal een overweldigend psychologisch dansdrama. 

De courtisane Marguerite leidt een losbandig leven tot zij verliefd wordt op de jonge Armand. Zij houdt haar tuberculose voor hem verborgen en verruilt samen met hem Parijs voor het platteland. Armands vader – die haar als een ‘gevallen’ vrouw ziet – dwingt haar de liefde op te geven. Wanneer Armand ontdekt waarom Marguerite hem heeft verlaten, is het te laat: bij hun laatste ontmoeting sterft zij in zijn armen.

Bekijk hier de speellijst.

Foto La Dame aux Camélias - Igone de Jongh & Marijn Rademaker: Petrovsky & Ramone

Meer inspiratie