Nationale Opera & Ballet, Het Nationale Ballet, Junior Company,  Mata Hari, Ted Bransen, Hans van Maanen, Justin Peck, Sasha Waltz, George Balanchine,

Het Nationale Ballet presenteert nieuw seizoen

In het nieuwe seizoen presenteert Het Nationale Ballet een dynamisch programma met vier wereldpremières, waaronder de grootschalige, nieuwe avondvullende productie Mata Hari. Verder in het seizoen brengt het gezelschap een Europese première van Justin Peck, twee Nederlandse premières Sasha Waltz en George Balanchine, een eerste gezamenlijke productie met De Nationale Opera en reprises van Hans van Manen’s Live en de klassiekers Giselle en Notenkraker en Muizenkoning. Naast een geheel eigen programma, gaat de Junior Company door heel Nederland op tournee met Narnia, een coproductie met het urban-dansgezelschap ISH. Tot slot wordt dit jaar stilgestaan bij het vijftigjarig bestaan van Het Balletorkest. Traditiegetrouw wordt het seizoen geopend met het Gala op dinsdag 8 september 2015, dit jaar opgedragen aan de legendarische Nederlandse ballerina Alexandra Radius.

Nieuwe productie Mata Hari

Komend seizoen brengt Het Nationale Ballet de verhalende balletvoorstelling  Mata Hari. De Friese Margaretha Geertruida Zelle, zoals Mata Hari's echte naam luidde, is een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. Een gepassioneerde vrouw voor wie het reële leven te beperkt was en die daarom voortdurend nieuwe verschijningsvormen van zichzelf creëerde. Het leven van Zelle wordt in filmische scènes tot leven gebracht, waarvoor Ted Bransen de choreografie maakt op speciaal voor deze productie gecomponeerde muziek van de Britse componist Tarik O'Regan.

Premières van Het Nationale Ballet

In het nieuwe seizoen presenteert Het Nationale Ballet een dynamisch programma met vier wereldpremières. Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company, en de jonge Britse choreograaf George Williamson presenteren beide een wereldpremière in het programma Transatlantic. In dit programma ook de Europese première van Year of the Rabbit van Justin Peck. In de Nederlandse première van Roméo & Juliette – oorspronkelijk gemaakt voor l'Opéra de Paris – laat choreografe/regiseusse Sasha Waltz Shakespeare’s beroemde liefdesdrama vertolken door balletsolisten, zangsolisten, een corps de ballet en het operakoor. Nieuw voor Nederland en Het Nationale Ballet is de Tarantella Pas de Deux. Inmiddels de drieëndertigste choreografie van George Balanchine op het repertoire van het gezelschap. Ook nieuw op het repertoire van Het Nationale Ballet is Two Gold Variations van Hans van Manen. Van Manen maakte dit werk voor veertien dansers in 1999 voor het Nederlands Dans Theater en is sindsdien niet meer in Nederland te zien geweest.

Reprises van Het Nationale Ballet

Een van de meest legendarische balletten van Hans van Manen is Live. De choreografie uit 1979 voor een danseres, een danser en een cameraman was slechts eenmaal eerder te zien in Nationale Opera & Ballet, tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds '79 in 2003. Overige reprises zijn onder andere Overture van Artistic Associate David Dawson en de succesvolle klassieke balletten Giselle (oktober 2015), Notenkraker en Muizenkoning (december 2015).

New Moves

Voor het eerst is New Moves komend jaar op het grote toneel te zien van Nationale Opera & Ballet. Hier krijgen dansers van Het Nationale Ballet de mogelijkheid hun talenten als choreograaf te onderzoeken. Het wordt een feestelijk gala om het seizoen uit te luiden, met een afterparty waarbij alle dansers aanwezig zijn.

De Junior Company

De Junior Company opent zijn derde seizoen met een grote landelijke tournee van dertig voorstellingen van Narnia, de coproductie met het urban-dansgezelschap ISH, die in mei 2015 in première gaat in Nationale Opera & Ballet. Verder brengt de Junior Company een nieuw tourneeprogramma Ballet Bubbles, met onder andere een nieuw werk van Ernst Meisner en bestaande balletten van Hans van Manen en Krzysztof Pastor. Ook op het programma een reprise van De kleine grote kist, een dansvoorstelling voor kleuters.

Meer weten? Ga naar de website van Nationale Opera & Ballet.

Foto Mata Hari: Petrovsky & Ramone

Meer inspiratie