New York City Ballet Alexandra Waterbury Chase Finlay verspreidde naaktfoto's

Ballerina Alexandra Waterbury start rechtszaak wegens verspreidde naaktfoto’s

Begin september zijn er bij het New York City Ballet drie mannelijke dansers ontslagen. Er gingen naaktfoto’s rond van eerste soliste Alexandra Waterbury. Haar ex-vriend en voormalig eerste solist Chase Finlay zou deze verspreid hebben. Waterbury is een rechtszaak tegen hem begonnen.

Finlay stuurde de privéfoto’s door naar twee andere dansers, Amar Ramasar en Zachary Catazaro. Die op hun beurt de foto’s weer door stuurde naar andere dansers van het gezelschap. Finlay zou ook grappen gemaakt hebben over de foto’s. Zo schijnt de danser volgens Independent het: “Ze lijkt net een slet”  gezegd te hebben.

Finlay nam ontslag nadat het dansgezelschap kenbaar maakte hem hierover wilde ondervragen.

Bang voor nieuwe #metoo uitstorting

Nadat Waterbury een rechtszaak aanspande tegen Finlay, was de balletwereld bang voor weer een mogelijke #metoo-uitstorting. Waterbury spande de rechtszaak aan met het verzoek het verspreiden van seksueel expliciete foto’s door mannelijke dansers aan te pakken. Ook beschuldigt Waterbury NYCB vanwege het in gevaar brengen van de broederschap omgeving. Dit heeft volgens Waterbury ervoor gezorgd dat de drie ontslagen dansers de wet negeerde en daardoor de rechten van een vrouw niet serieus namen.

De voorzitter van The American Ballet, Charles W. Scharf, zegt tegen de New-York Times dit gedrag dan ook niet te tolleren.

Herfstgala New York City Ballet

Tijdens het jaarlijkse herfstgala werd aandacht besteed aan deze gebeurtenis. Zo begon de voorstelling niet met een choreografie. Maar hield eerste soliste Teresa Reichlen naar aanleiding van deze gebeurtenis een speech. Hierin vertelde ze dat zij, nu hun company door deze tragedie in de spotlights staat, zich blijven houden aan de normen die zij hebben geleerd in hun weg naar een professionele dans carrière.

Ook liet Reichlen weten dat een cultuur van gelijke rechten voor iedereen kan bestaan in deze sector. Dit kan volgens haar alleen door elkaar hierin te ondersteunen en te accepteren.

Meer inspiratie