Foto via Unsplash - Ailey II artistiek directeur ontslagen

Artistiek directeur van Ailey II ontslagen vanwege seksueel wangedrag

In juni werd er een onderzoek naar het gedrag van Troy Powell, artistiek directeur van Ailey II, gestart. Dit gebeurt nadat er twee video’s op TikTok waren geplaats waarin Powell werd beschuldigd vanwege seksueel wangedrag. Sinds maandagavond heeft Powell het gezelschap officieel verlaten.


Observer meldt dat in de eerste video dansers vellen papier lieten zien waarop stond: ‘Als je bij Ailey II wilt dansen. Moet je eerst met Troy Powell naar bed.’ 
In de tweede video werd het gezelschap door een anonieme danser beschuldigd dat het gezelschap een sexual predator in huis zou hebben gehaald. Na deze video’s is zijn vertrek aangekondigd en is zijn choreografie en naam ook verwijderd van Ailey’s June 11th Virtual Spirit Gala.

Reacties van (voormalige) dansers

Ryan Houston, voormalig danser bij Ailey II, spreekt zich uit over dit seksueel wangedrag van Alvin Ailey American Dance Theater. Hij roept jongeren bij Ailey II om hun stem te laten horen en roept het gezelschap op om hier een einde aan te maken. 

Addison Ector vertelt over zijn ervaring met en gedrag van Powell. 

Vier voormalige dansers van The Ailey School vertelden CNN dat hij zijn machtspositie heeft misbruikt en er meer dan ‘ongepaste communicatie’ heeft plaatsgevonden: ongepaste aanrakingen en foto’s van geslachtsdelen die niet werden gewaardeerd. Verder vertelden drie andere studenten dat ze niet mochten meedoen aan voorstellingen of af werden gewezen bij audities uit wraak door Powell.
Nog twee andere dansers zouden jaren geleden dit probleem al hebben gemeld bij de leiding van The Ailey School, maar toen mocht Powell zijn baan behouden.

Over Troy Powell

De connecties van Troy Powell met het gezelschap beginnen al op 9-jarige leeftijd. Hij kreeg een scholarship aangeboden door Alvin Ailey zelf. In 1988 kwam hij bij Ailey II en werd daarna een danser bij Alvin Ailey American Dance Theater. Na zijn carrière als danser werd hij master docent en choreograaf. In 2012 werd hij artistiek directeur. 

Over Ailey II

Ailey II maakt deel uit van het Alvin Ailey American Dance Theater. Het gezelschap is wereldwijd bekend, omdat zij een platform bieden aan donkere dansers. Net zoals het Nederlandse gezelschap NDT 2, is Ailey II bedoeld om getalenteerde jonge dansers een podium te bieden. 

Meer inspiratie