Winnares Piket Kunstprijs Alice Godfrey © Hessel Waalewijn

Alice Godfrey wint Piket Kunstprijs

Maandag 21 november 2016 nam danseres Alice Godfrey (Nederlands Danstheater) de Piket Kunstprijs voor dans mee naar huis. Voor het derde jaar op rij ondersteunt de Stichting mr F.H. Piket zo veelbelovende kunstenaars onder de dertig jaar in de regio Den Haag. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011) was naast advocaat en politicus groot liefhebber van schilderkunst, dans en toneel. 

Godfrey won daarmee een sculptuur van Anneke Schat (ook wel bekend als ontwerpster van de Gouden Televisierring) en een een geldprijs ter waarde van 8000 euro. De andere laureaten, allemaal jong getalenteerde vrouwen, zijn de kunstenares Debbie Young en actrice Kaatje Kooij. Hiernaast ging de Piket Juryprijs voor de ondersteuning van jonge kunstenaars naar Leo Spreksel. Spreksel kreeg een kunstwerk en een oorkonde voor zijn inzet bij de ontwikkeling van jonge danstalenten.

De Piket Kunstprijs voor beste danser

De 22-jarige Godfrey kreeg namens de vakjury de stimuleringsprijs uitgereikt voor jonge danstalenten. Volgens de jury is de jonge danseres “een absolute blikvanger met een intrigerende, intense uitstraling, die tegelijkertijd speels en raadselachtig is.”

Godfrey komt oorspronkelijk uit Namibië en is momenteel actief bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Daar danst ze in het dansgezelschap NDT 2. Een tweede gezelschap die in drie jaar tijd recentelijk afgestudeerde dansers klaarstoomt voor de professionele danswereld. Daarvoor volgde ze twee dansopleidingen in Zuid-Afrika en Canada.

Nog twee andere dansers streden mee voor de Piket Kunstprijs. Ook dansers Zahira Suliman van het dansgezelschap Jong Korzo en Jeffry Verschoor Sowa waren genomineerd voor de dans stimuleringsprijs.

Gevierd artistiek directeur en programmeur dans Leo Spreksel

Leo Spreksel werd maandagavond in het zonnetje gezet met de Piket Juryprijs. Spreksel begon in 1988 als dansprogrammeur bij het Korzo theater in Den Haag. Sindsdien zet hij zich in voor de ontwikkeling van jonge dansers. Mede door het CaDance festival en het dansevenement Here we live and now, maakt hij voor jonge dansers en dansmakers mogelijk om hun werk te presenteren. “Mede dankzij hem kan Den Haag zich met recht profileren als een dansstad van internationale allure”, aldus de jury.

Meer inspiratie