Bron: Piket Kunstprijzen - Sarah Murphy

Danseres Sarah Murphy wint Piket Kunstprijs 2015

Danseres Sarah Murphy won de Piket Kunstprijs 2015 in de categorie dans. Ze behoort tot de tweede lichting winnaars van de Piket Kunstprijzen. Deze prijzen zijn vernoemd naar de in 2011 overleden Haagse oud politicus en advocaat Freek Hendrik Piket, die een grote voorliefde had voor dans, toneel en schilderkunst  Met deze prijs worden jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar gestimuleerd.

De jury, bestaande uit Gérard Lemaître en Cora Bos-Kroese, prees Murphy om haar talent en harde werken. “Murphy gebruikt elke vezel in haar lichaam en slaagt er moeiteloos in je te betoveren.” Ze ‘intrigreert’ door haar  expressiviteit en het vermogen haar emoties ‘met  zoveel mogelijk detail uit te drukken’.

Blijven scholen als danseres

Murphy volgde haar dansopleiding aan Juilliard en aan de North Carolina School for Performing Arts. Ze danste al in producties van Korzo en van Nederlands Dans Theater. Ze hoopt zich als danseres verder te kunnen doorontwikkelen. Daarnaast wil ze zich als danslerares ook blijven scholen, om zoveel mogelijk terug te kunnen geven van wat zij als danseres gekregen heeft.

Liefde voor dans

De Piket Juryprijs, een prijs voor iemand die jonge kunstenaars in de regio Haaglanden vooruit helpt,  ging naar pianist Jan Schouten. Deze muzikant begeleidt al veertig jaar de balletlessen van Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De jury prijst hem om zijn vermogen om elke dag ‘met volle overtuiging, enthousiasme en liefde voor dans te blijven spelen.’

In de categorieën schilderkunst en toneel vielen er eveneens kunstenaars in de prijzen. Acteur Nik van den Berg won eveneens een Piket Kunstprijs, nadat hij in 2014 ook al genomineerd was. Beeldend kunstenaar Lennart Lahuis ging naar huis met de Piket Kunstprijs in de categorie schilderkunst.

Veelbelovende jonge kunstenaars

De winnaars gaan naar huis met achtduizend euro aan prijzengeld en een sculptuur. Kunstenaar Pepijn van de Nieuwendijk ontwierp de kunstwerken speciaal voor de winnaars van de Piket Kunstprijzen. Daarnaast krijgen de winnaars een loopbaanadvies van de jury in een persoonlijk gesprek. Voorwaarde om in de prijzen te vallen is dat de kunstenaar een binding heeft met de regio Haaglanden.

Meer inspiratie