Hijab Hijabi Stephanie Kurlow

’s Werelds eerste hijabi ballerina

Een hijab dragen tijdens ballet vinden meeste mensen niet normaal, maar voor Stephanie Kurlow (17) wel. De tiener is hard op weg om ’s werelds eerste hijabi ballerina te worden, maar dat is geen makkelijke opdracht.

Jongere jaren van de ballerina

Kurlow begon met ballet toen ze twee jaar was, maar stopte toen haar ouders zich bekeerde tot de Islam. Ze was toen negen jaar oud en er was geen dansstudio die de focus legde op Marokkaanse of Islamitische meisjes. De moeder van Kurlow werd geïnspireerd door haar dochters droom en openende daarom zelf in 2012 een academie voor podiumkunsten. Een plek voor meisjes voor ze ballet, vechtsporten en inheemse kunstlessen aangeboden worden.

 

De rolmodellen van de danser

De dansstudente raakte geïnspireerd door Zahra Lari, de eerste ijsschaatser met een hijab. Door Lari kreeg Kurlow haar passie terug om weer te gaan dansen. ‘’Ik dacht als zij het kan, kan ik het ook,’’ Vertelde Kurlow in een interview met Pointe. Verder in het interview noemt ze ook Misty Copeland en Li Cunxin als haar rolmodellen. Kurlow keerde terug naar de balletlessen toen ze twaalf jaar was. In de tussenjaren was ze bezig met creatief schrijven en schilderen. Succesvol zelfs, omdat ze een prijs wist te winnen met creatief schrijven. Toch voelde ze niet de passie als wanneer ze op een podium stond of in een dansstudio.

 

Visie voor ballet

‘’Sommige mensen vertellen mij dat ik niet thuis hoor in de balletwereld, dat ik niet kunst kan uitdrukken als ik bedekt ben,’’ vertelt Kurlow aan EmiratesWoman.com. Maar ze weerspreekt door te benoemen dat ballerina’s vroeger ook met gedekte kleding wisten te dansen.  Traditioneel gezien droegen ze lange rokken en jurken in de 17de  en 18de eeuw. ‘’Ballet was bescheiden in die tijden: het talent en de techniek kan niet worden afgemeten bij de lengte van de rok of in dit geval de hijab. “Mijn hijab is mijn uitdrukking van liefde naar mijn schepper en ik geloof dat het mijn lichaam bedekt, maar niet mijn geest, hart en talent. Je hoeft niet minimalistische kleding dragen om een kunst vorm na te streven.’’

Kurlow heeft een beurs gekregen om de Summer Intensive bij het Koninklijke Deense Ballet bij te wonen. Ook is Kurlow nauw betroken geweest bij de campagne Remove Hate From Debate, deze campagne helpt jongeren te identificeren en het aanpakken van online haat zaaien. Volg haar inspirerende verhaal via FacebookYouTube, of haar Instagram.   

 

Bronnen: emirateswoman.com, pointemagazine.com 

Meer inspiratie