Quo Vadis Nederland

Quo Vadis in Nederland, de opkomst van euritmie

September 2019 organiseert Quo Vadis Nederland in samenwerking met het internationale Quo Vadis Eurythmie Impresariat het eerste Michaeli Euritmie Festival in Nederland. Oprichter van beide organisaties Ernst Reepmaker vertelde Dans Magazine over de komst van Quo Vadis naar Nederland.

Quo Vadis

De organisatie Quo Vadis houdt zich bezig met producties met euritmie. Reepmaker beschrijft deze als gebruikmakend van gedanste tekst, een bijzondere bewegingstechniek en een originele omgang met de ruimte om de dansers en performers heen. Avondvullende performances zijn nog niet zo gebruikelijk in de (Nederlandse) danswereld. Euritmie als bewegingskunst bestaat al sinds het begin van de twintigste eeuw eeuw, maar is naast kunstvorm ook bekend als therapeutisch en pedagogisch middel. Dans Magazine schreef al eerder over de opleiding tot docent dans/euritmie

Quo Vadis presenteert juist euritmie producties op internationaal niveau. De organisatie richt zich momenteel op vier landen. Het hoofdkwartier bevindt zich in Oostenrijk (Wenen) en houdt zich verder actief in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Reepmaker ziet wel een verschil tussen de danswerelden van Nederland en Oostenrijk. Zo voltrok zich binnen de vrije scène van Oostenrijk een sterke beweging in de richting van autonomie en veelzijdigheid en zijn verschillende perfomatieve kunsten samengegaan.  Zo kwam euritmie hier om de hoek kijken.

Opkomst in Nederland

In Nederland zijn producties met euritmie nog niet zo bekend. Reepmaker gelooft niet dat hier zomaar verandering in zal komen, tenzij er opeens een (hernieuwde) interesse in deze kunstvorm plaatsvind en er nieuwe producties worden gepresenteerd. Hier hoopt Quo Vadis Nederland aan mee te werken. De gedanste uiteenzetting met spraak en taal is zeker een verrijking voor de danswereld in Nederland, aldus Reepmaker. Het bewegen op gesproken taal is niet gebruikelijk, maar er zou juist fantastisch potentiaal liggen. In Nederland is het werk van Quo Vadis nog in een vroeg stadium, aankomende voorstellingen tijdens het festival in september zouden daar mogelijk verandering in kunnen brengen en een brug kunnen slaan naar de Nederlandse danswereld.

Quo Vadis Nederland Doelen en Toekomstperspectief

Nu Quo Vadis zich in Nederland vestigt, heeft de organisatie meerdere doelen voor ogen. Ten eerste het veroveren van een eigen plaats in het cultuurlandschap en het produceren van producties met euritmie in wijd uiteenlopende contexten. Ook het bevrijden van ‘euritmie als kunstvorm uit de vrijeschool- en ideologie-nis’ en het ‘produceren van de kunstvorm op hoog niveau’ noemt Reepmaker als doelen van de Nederlandse tak van de organisatie. Daarnaast zal de focus liggen op het ontwikkelen van een offensief uitdagende performance kunst, een die mensen raakt, boeit en meerdere keren laat terugkomen. Natuurlijk wordt het uitbreiden van de verzameling van ensembles en performers van de kunststijl ook tot een van de doelen gerekend.

Hoe gaat dit in zijn werk? De organisatie heeft al contact met enkele Nederlandse euritmie performers. Reepmaker noemt bijvoorbeeld hoe Laura Vink met Boilerhouse waarschijnlijk met haar volgende productie in het portfolio wordt opgenomen. Zo wordt er langzaam een netwerk opgebouwd. Ook verschijnt er binnenkort een Nederlandse versie van de website online, waar het programma van de organisatie gepresenteerd zal worden. Het euritmie festival in Den Haag van 27 t/m 29 september zal één van de programmapunten zijn.