Home » Reportage
docent dans euritme

Docent Dans/ Euritme 2018-2019

Sophie Werkman (22 jaar) is 2e-jaarsstudent Opleiding Docent Dans/Euritmie bij Hogeschool Leiden. Ze volgde eerder een vooropleiding om dansdocent te worden en besloot daarna om zich verder te ontwikkelen in de euritmie.

Wat is het unieke van euritmie?

Met euritmie zit je minder in je hoofd, maar in je lichaam. Zo kun je de coördinatie verbeteren en zorgen dat mensen hun grenzen beter bepalen, of beter op de andere leren afstemmen. Hierdoor leren kinderen op scholen maar ook volwassenen in de werkomgeving sterker in hun schoenen te staan en beter samenwerken. Met euritmie wordt men zich bewust van de ruimte die tussen elkaar ontstaat of juist afwezig is.

Wat maakt de opleiding bijzonder?

Bijzonder is dat je met de opleiding niet alleen leert bewegen en lesgeven, maar ook ondernemerschap: de mogelijkheden om je eigen bedrijf op te zetten of als ZZP’er te gaan werken voor bedrijven. Het spreekt me ook aan dat euritmie niet alleen om bewegen gaat maar om de persoonlijke ontwikkeling: het is een manier van kijken naar de wereld. Je krijgt ook lessen in de antroposofie, muziek, psychologie en spreekkunst.

Wat leren de studenten? 

Als student word je uitgedaagd om uit je schulp te kruipen en bij jezelf naar binnen te gaan om te ontdekken wie jij bent en wat jij voelt. Tijdens dit proces leer je om samen te werken en jezelf af te stemmen ten opzichte van de ander. De grootste uitdaging van de opleiding is om je te ontwikkelen tot de persoon die jij bent en wilt worden!

Wat zijn de carrièrekansen van leerlingen?

Je kan sowieso docent worden in het basis en middelbaar onderwijs: door de sterke groei van het vrijeschoolonderwijs zijn daar veel vacatures. Of je kunt na de studie een master euritmietherapie te volgen en als therapeut te gaan werken. Daarbij kan je ook in bedrijven euritmietrainingen te gaan geven om bijvoorbeeld de samenwerking tussen collega’s te verbeteren, maar ook om in een drukke omgeving een adempauze te brengen. Of je gaat in een euritmiegezelschap dansen! Heel veel mogelijkheden dus.

  • OPEN DAGEN ZATERDAG 13 OKTOBER 2018 VAN 09:30 TOT 14:00 UUR
  • ZATERDAG 15 DECEMBER 2018 VAN 09:30 TOT 14:00 UUR
  • ZATERDAG 9 FEBRUARI 2019 VAN 09:30 TOT 14:00 UUR
  • ZATERDAG 6 APRIL 2019 VAN 09:30 TOT 14:00 UUR

www.hsleiden.nl/docent-dans-euritmie