Marijke Bootsma: "Ja, dan heb je bij het publiek iets losgemaakt"
Marijke Bootsma is 23 jaar oud en dit jaar afgestudeerd als Artiest Dans bij het Nova College. Ze zegt momenteel samen te wonen met haar vriend in Den Haag en is gestart als zelfstandig ondernemer. Controversiëler was haar optreden in de examenvoorstelling Pussy grabs back. Wij stelden deze ondernemende dame een aantal vragen.
Je hebt meegedaan aan de controversiële examenvoorstelling Pussy grabs back. Wat is de boodschap van deze voorstelling?
De voorstelling gaat over opmerkingen waarmee je te maken krijgt als danser. Aangezien ik en de vijf andere danseressen vrouwen zijn, was de voorstelling voornamelijk gericht op vooroordelen over vrouwen. De opmerkingen die we gebruikt hebben in ons stuk zijn ook daadwerkelijk gezegd tegen een van ons. Dat is een van de redenen voor het maken van deze voorstelling.
Hoe zijn jouw ervaringen met deze opmerkingen?
Toen ik met de dansopleiding begon, kreeg ik vaak te maken met opmerkingen. Er zijn genoeg mensen die vooroordelen hebben jegens dansers. Na een tijdje raak je eraan gewend en worden de opmerkingen al minder. Het blijft natuurlijk vervelend als je bepaalde opmerkingen hoort over maten, uiterlijk of misvattingen over de opleiding. Ik denk wel dat je langzamerhand een schild ontwikkelt en dit beschermt je tegen de opmerkingen.
Waren de reacties op de voorstelling positief?
De reacties waren verschillend, maar de meeste reacties waren heel positief. We hebben met de voorstelling een heel duidelijk statement neergezet. Niet iedereen is het daarmee eens, maar dat hoeft ook niet. We wilden het publiek aan het denken zetten. Ons doel was dat mensen na het verlaten van de zaal verder over het onderwerp zouden discussiëren. Dat is zeker gelukt.
Welke reactie is je het meeste is bijgebleven?
In een deel van de voorstelling noemen we de negatieve opmerkingen die gemaakt zijn over een van de danseressen. Zij danste op dat moment alleen op het podium, terwijl de teksten uit de luidsprekers klonken. De woorden die ze ook in het echt heeft gehoord. Dan merk je pas hoe iedereen oordeelt, dat doen we tenslotte allemaal. Achteraf kregen we reacties van mensen die inderdaad hadden geoordeeld en zich nu schuldig voelden. Ja, dan heb je wat losgemaakt. Heel bijzonder om te horen dat zo'n indruk hebt achtergelaten.
Op welke manier heeft de opleiding je dansstijl veranderd?
Op elke manier mogelijk eigenlijk! Ik ben door de studie heen veranderd als danser, maar ook als persoon. Je danst elke dag minimaal vier uur en hier leer je zoveel meer van dan van één keer per week naar de balletschool! Iedereen is daarom enorm gegroeid door de jaren heen. We werden vooral gestimuleerd om onze eigen uitstraling en persoonlijkheid in dans te creëren. Je ontwikkelt als danser een eigen identiteit en hierdoor verandert automatisch ook je dansstijl.
Wilde je altijd al dansen?
Ik was 9 jaar oud toen ik begon met dansen en sindsdien ben ik nooit meer gestopt. Ja, wilde dus eigenlijk altijd al dansen. De keuze om een dansopleiding te doen kwam echter pas later.
Wat zijn de toekomstplannen voor je carrière?
Ik ben gestart als zelfstandig ondernemer en ik geef nu danslessen. Ik zou graag een bedrijf op willen starten in Den Haag, waar professionele docenten goede lessen aan kunnen bieden. Samen met Lisette Westra heb ik een dansgezelschap opgericht, genaamd JUT. Hiernaast wil ik zelf ook in voorstellingen blijven dansen!
Welk advies zou je geven aan een beginnende danser?
Werk hard en vind de motivatie! Als je motivatie er is en je werkt hard, dan kom je er wel. Je moet bereid zijn veel tijd aan je doel te besteden en je zal er ook dingen voor op moeten geven. Het is niet de makkelijkste sector om een baan in te vinden, maar als je hard werkt dan kom je er wel!
Hoe combineer je dans met je andere interesses en bezigheden?
Dans is mijn voornaamste interesse, dus dat maakt het makkelijk voor mij. Andere interesses en bezigheden zijn naar mijn mening goed te combineren met een dansopleiding. Wel wordt het afgeraden om andere sporten naast de dansopleiding te beoefenen. Je lichaam moet op tijden dat je niet danst goed uit kunnen rusten en je moet uitkijken dat je niet de 'verkeerde' spieren korter maakt, die bij dansen juist lang en soepel moeten zijn.