Interview met Joost Groeneboer over de dansfilm Yuli

Interview met Joost Groeneboer over de dansfilm Yuli

Joost Groeneboer, hoofdredacteur van Dans magazine, was afgelopen woensdag te horen op de VPRO-radio in het programma Radio Cinema. Hij werd geïnterviewd over de dansfilm Yuli, een film over het leven van de Cubaanse balletdanser Carlos Acosta. 

Het leven van een Cubaanse danser

Filmredacteur Maartje Willems en Pieter van der Wielen spraken samen met Groeneboer over de pas uitgekomen dansfilm Yuli. Deze film vertelt het levensverhaal van de Cubaanse danser Carlos Acosta. Acosta groeide op in een arm milieu in Cuba en ontwikkelde zich tot een zeer bekende danser bij het Royal ballet in Londen, waar hij tot 2015 heeft gedanst. Vervolgens keerde hij terug naar Cuba om daar zijn eigen balletschool en academie op te richten. 

Liever voetballen dan ballet

De film focust zich vooral op de jeugdjaren van de danser. Groeneboer vertelt hoe in het begin van de film was te zien hoe ballet niet Acosta’s eigen keuze was. “Zelf wilde hij eerst een voetballer worden.” Zijn vader zag echter een carrièrekans en bracht hem naar de dansacademie, daar is hij tegen zijn wil eigenlijk begonnen met dansen.

Dans blijft moeilijk in film te vangen

De danser speelt zelf ook een rol in film. “Je ziet hem eigenlijk in verschillende rollen, hij speelt zichzelf terugblikkend via een fotoalbum op zijn eigen leven, maar hij danst ook met leden van zijn eigen compagnie stukken uit zijn leven na, en dan speelt hij eigenlijk zijn vader weer”. In het interview komt ook aan bod hoe het soms moeilijk kan zijn om dans mooi in beeld te brengen, Groeneboer beschouwt dit in de film Yuli als geslaagd. Ook de jonge acteur en danser die de jonge Carlos Acosta speelt ontvangt lof. 

Luister hier naar het complete interview met Joost Groeneboer.

Meer inspiratie