Inspiratie van flamencodanseres La Chana

Tekst & foto: Ginette Lavell www.flamencoagenda.nl

Haal inspiratie uit het verhaal van een markante danseres die naar Nederland komt tijdens Amsterdam Spanish Film Festival. Lees hier alvast haar belangrijkste opmerkingen over dans en wat het voor je kan betekenen.

Dansdocumentaire die harten raakt

'Dans. Het is een offer van je ziel, je zaligheid en je lichaam. Maar je krijgt er een hoop voor terug: zeker als je er moed en heel hard werken in steekt.' Het zijn de woorden van La Chana, de opmerkelijke flamencodanseres die Lucija Stojevic inspireerde tot het maken van een documentaire. De jonge filmmaakster volgde zelf flamencolessen bij een van La Chana's volgelingen en kwam zo met de flamencolegende in aanraking. Haar levensverhaal moest vastgelegd worden, vond Stojevic. Maar het werd meer: de documentaire raakte zoveel harten dat het tijdens Idfa de Publieksprijs won. En nu krijgt de film een release in internationale theaters. Heel bijzonder voor een film die over flamencodans gaat.

Amsterdam Spanish Film Festival

Maar de bezoekers zijn het eens: deze film gaat over meer dan 'alleen maar' dans. Het gaat over doorzetten en niet opgeven. Over inspiratie en improviseren. Kortom, over het leven zelf. Ik mocht La Chana interviewen in de opmaat naar haar performance op 31 mei tijdens Amsterdam Spanish Film Festival. Een pittige tante met een hart van goud die veel over te brengen heeft voor iedereen die wel eens op het podium staat maar net zo goed voor iedereen die graag geniet van de danskunsten.

'Doe je werk en wees moedig. Zorg dat je in staat bent te improviseren. Als iemand dapper is en het durft te laten zien, echt voelt wat hij doet, dan wordt de improvisatie geboren. En dat is het mooiste wat er bestaat. Welke kunst je ook beoefent, je begint altijd jouw eigen ik en je inzet om iets groots, speciaals en unieks te creeëren', aldus La Chana in interview Flamencoagenda.

Meer inspiratie van flamencodanseres La Chana? Lees het hele interview: De improvisatie van La Chana. Met:

  • Informatie over vertoning & perfomance van La Chana tijdens Amsterdam Spanish Film Festival
  • Complete lijst met bioscopen waar La Chana vanaf 1 juni te zien is.
  • Volg flamencoagenda.nl op facebook en win vrijkaartjes voor La Chana in de bioscoop! (Actie tot 5 juni 12.00 uur).
Meer inspiratie