Hiphopper Shailesh Bahoran over Lalla Rookh

Afgelopen twee jaar maakte hiphopper Shailesh Bahoran (Illusionary Rockaz Crew) ondersteund door Korzo een reeks voorstellingen over de zoektocht naar zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond. De laatste daarvan, Lalla Rookh, is dit najaar tijdens het India Dans Festival te zien en gaat met DansClick op tournee. In het oktobernummer van Dans Magazine stellen we 5 vragen aan Bahoran. We geven alvast één vraag weg.

Tekst: Lisa Reinheimer
Foto: Robert Benschop

In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. In 1873 kwam het eerste Britse schip, de Lalla Rookh, van India naar Suriname. Met aan boord 399 Hindoestanen die als contractarbeiders, ‘de nieuwe slaven’, op de plantages gingen werken. Waarom vind je het belangrijk om nu dit verhaal te vertellen?

‘Het is niet alleen een stuk historie dat drie continenten aangaat, maar het is onderdeel van de geschiedenissen van India, Suriname en Nederland. Het heeft veel wonden achtergelaten binnen de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. De noodzaak die de oudere generatie voelt om onze cultuur te behouden, wordt door de jongere generatie opgevat als conservatief.'

Benieuwd naar de andere vier vragen? Je leest ze in het oktobernummer.

Nog geen abonnee? Neem dan vóór maandag 5 oktober 16:00 uur een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Meer inspiratie