Linedance

Zoals de naam 'linedance'al verraadt, is dit een groepsdans in lijnopstelling. Voetenwerk staat centraal en er is weinig tot geen lichamelijk contact tussen de dansers. De groep herhaalt gezamenlijk een sequentie van danspassen en houdt zich hierbij aan een specifiek patroon. Maar vergis je niet, er blijft altijd ruimte over voor individualiteit.

De geschiedenis van linedance

De dansstijl is hoogstwaarschijnlijk op de discovloer geboren in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De benaming is pas in de jaren ’80 voor het eerst gebruikt. De vroege vormen van linedance lijken veel op wat we nu onder de stijl verstaan; het enige verschil is dat de dansen in de jaren ’70 nog niet gechoreografeerd werden. In 1980 maakte Jim Ferrazzano de eerste linedance-choreografie, genaamd de Tush Push. In deze periode werden veel volksdansen aangepast en op countrymuziek uitgevoerd. De linedance varianten kregen nieuwe namen als de Charleston Cowboy.  Voor de promotie van zijn lied Achy Breaky Heart vroeg Billy Ray Cyrus aan Melanie Greenwood om een dans te choreograferen. Deze video heeft linedance over de hele wereld bekend gemaakt.

De linedance beroemdheid Bill Bader

Een van de bekendste choreografen uit de wereld van linedance is Bill Bader. Bader was er al bij vanaf het prille begin in de disco’s van de vroege jaren ’70. Hij was hoofdjurylid bij veel evenementen en heeft onder andere de linedance-kampioenschappen in Maleisië en Zuid-Afrika georganiseerd. Bader heeft talloze linedance-choreografieën op zijn repertoire staan, zoals de Singapore Swing, waarmee hij een unieke plaats in de danswereld heeft veroverd. Ook is Bader de directeur en oprichter van de Professional Association of Linedancers en heeft hij de Humanitarian Award gewonnen voor zijn prestaties als docent.

Photo by Melanie Mauer on Unsplash
Reportage - 16 aug 2017

Een ouderwets gezellige boerenschuur, opzwepende countrymuziek, modieuze cowboyhoeden en stevige laarzen. Wat weten we eigenlijk van deze unieke dansvorm?

Nieuws - 15 nov 2012

De Southern Stars Theatre Company geeft twee wervelende shows in Nederland.

Nieuws - 3 okt 2011

Twee folkloristische dansgroepen uit Overijsselse dorpjes zijn vorige maand afgereisd naar China voor het Luoyang Heluo Culture & Tourism Festival

Abonneren op Linedance