Foto via Pexels

Volksdansen over de hele wereld

Mensen hebben overal en door alle tijden heen instinctief dansen gecreëerd, ongeacht hun oorsprong. Volksdansen vormen een wezenlijk deel van de culturele identiteit van talrijke landen en regio's wereldwijd. Ze belichamen de rijke tradities, historie en opvattingen van allerlei gemeenschappen.

Van de bruisende ritmes in Latijns-Amerika tot de stijlvolle bewegingen in het Midden-Oosten – iedere dans brengt een eigen verhaal tot leven door middel van beweging en muziek. Vandaag duiken we in de wereld van de verschillende volksdansen en verkennen we hun unieke eigenschappen.

Latijns-Amerika: Een explosie van ritme en passie

Latijns-Amerikaanse volksdansen staan bekend om hun uitbundige ritmes en intense passie.

Salsa, ontstaan in de Caribische regio, behoort tot de meest geliefde dansen wereldwijd. Deze zinderende en dynamische dans is een spiegel van delevendige cultuur van landen zoals Cuba, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek.

De Samba uit Brazilië is eveneens een betoverende dans die zijn oorsprong vindt in Afrika. Kenmerkend zijn de snelle, vloeiende bewegingen en het typerende ritmische heupwiegen, wat de Samba een onweerstaanbare aantrekkingskracht geeft.

Welke typische kleding draagt men vaak bij Latijns-Amerikaanse volksdansen?

 • Kleurrijke rokken en jurken: Vrouwen dragen vaak wijde, fleurige rokken en jurken vergezeld van borduursels of patronen die de culturele tradities uit hun streek weerspiegelen.
 • Witte overhemden en zwarte broeken: Mannen gaan gewoonlijk gekleed in witte hemden met zwarte broeken, dikwijls afgewerkt met een gekleurde sjaal of gordel rond de taille.
 • Traditionele hoofddeksels: Bij sommige Latijns-Amerikaanse folkloredansen hoort traditionele hoofdbedekking, zoals een sombrero in Mexico of een panamahoed in Ecuador.
 • Borduurwerk en kantwerk: Veel kleding voor folkloredansen is getooid met fraai borduur- of kantwerk, of sierlijke linten, wat de culturele en ambachtelijke kwaliteiten van de dans benadrukt.
 • Schoeisel: Dansers dragen vaak traditioneel schoeisel dat past bij de desbetreffende dansstijl, bijvoorbeeld laarzen voor de Argentijnse zamba of espadrilles voor de Mexicaanse jarabe tapatío.

Deze outfits dragen bij aan de dynamiek en het vuur van Latijns-Amerikaanse dansen.

Tradities en elegantie in Europa

Europese volksdansen weerspiegelen de rijkdom van tradities en culturen die ons continent rijk is.

Neem nou de Ierse Riverdance, een boeiende en dynamische dans die bekendstaat om zijn snelle voetbewegingen en meeslepende muziek. Deze dans viert de Keltische traditie van Ierland met volle overgave.

In het oosten van Europa komen we de elegante Weense wals tegen. Deze gracieuze en romantische dans, bekend van zijn draaiende stappen en soepele zweefmomenten, blijft een geliefde keuze voor bruiloften en gala's.

Azië: Spiritualiteit en Raffinement

In Azië weerspiegelen veel dansen de spirituele rijkdom en de verfijning van de lokale culturen.

De Bharatanatyam uit India is een van de oudste klassieke dansvormen van het land. Het is een complexe dans met geometrische houdingen en gebaren die verhalen uit de hindoeïstische mythologie tot leven brengen.

De Gamelan-dans uit Java, Indonesië, kenmerkt zich door zijn subtiele en hypnotische stijl waarin traditionele instrumenten een rol spelen. De bewegingen zijn ingetogen maar rijk aan detail en reflecteren de verfijndheid en esthetiek van de Javaanse cultuur.

Hier volgen enkele andere belangrijke kenmerken van Aziatische dansen:

 • Ingewikkelde handgebaren: Veel Aziatische danssoorten vertrouwen op complexe handgebaren om gevoelens uit te drukken.
 • Soepele bewegingen: Kenmerkend voor Aziatische dansen zijn de soepele, elegante bewegingen die ze uitvoeren.
 • Ritmisch voetenwerk: Bepaalde dansstijlen bevatten ritmisch stampen en trappen, wat zorgt voor extra energie.
 • Symbolisch gebruik van attributen: Tijdens het dansen worden vaak attributen zoals waaiers of linten ingezet om het verhaal kracht bij te zetten.
 • Expressies en het vertellen van verhalen: Dansers brengen emoties en vertellingen tot leven door hun gezichtsexpressies en lichaamstaal.
 • Invloeden van krijgskunsten: Bewegingen uit de krijgskunst zijn soms verweven in de choreografie van bepaalde dansen.
 • Rituele aspecten: Verscheidene Aziatische dansvormen zijn geworteld in rituele of ceremoniële tradities en zijn rijk aan symbolische gebaren.

Een oase van elegantie en mysterie in Arabische landen

De Arabische wereld staat bekend als de geboortegrond van enkele van de sierlijkste en geheimzinnige dansen ter wereld. De buikdans is daarvan waarschijnlijk de meest beroemde.

Deze zinnenprikkelende en betoverende dansvorm kenmerkt zich door zachte, vloeiende bewegingen van de romp, versterkt door het gebruik van sluiers en andere accessoires. Deze dans heeft haar oorsprong gevonden in Egypte en het bredere Midden-Oosten.

Een andere verfijnde dansstijl uit deze regio is de Khaleegy, die zijn oorsprong vindt in de Golfstaten, met een specifieke nadruk op de sierlijke bewegingen van de polsen.

Deze dansen uit het Midden-Oosten zijn ontzettend fascinerend en een genot om naar te kijken. Woon je in Nederland, dan kan het soms lastig zijn de juiste manieren te vinden om deze dansen te bekijken. Maar maak je geen zorgen, met een VPN (geen probleem als je niet weet wat VPN is) kun je alle dansvoorstellingen bekijken die je maar wilt.

Afrika zit vol met energie en verbinding

Traditionele Afrikaanse dansen staan bekend om hun onweerstaanbare energie en het gevoel van saamhorigheid dat ze opwekken.

De Gumboot-dans uit Zuid-Afrika is een levendige, expressieve dansvorm die door mijnwerkers is ontstaan. Zij gebruikten hun laarzen als slaginstrumenten.

In West-Afrika tref je de indrukwekkende Maskerdans aan, waar dansers met kleurrijke maskers de geesten van voorouders tot leven brengen. Deze dansen versterken de gemeenschapszin.