Stretch dancer

Sterk worden: 5 work-outs voor dansers

Of je nu professioneel bezig bent met dans of wanneer je regelmatig danst voor je plezier; je lichaam én je geest worden er in ieder geval erg blij van. Om je dansmoves nog beter te maken, is het een must om een sterk lichaam te hebben.

Met behulp van verschillende work-outs die gericht zijn op het versterken van je core en andere spieren in je lijf is het mogelijk om uiteindelijk beter te bewegen op de dansvloer. Denk bijvoorbeeld aan boksen met behulp van bokszakken en aan yoga en pilates. In dit artikel lees je er meer over.

1. Boksen zorgt voor sterkere spieren

Boksen is een van de work-outs waar je lichamelijk én geestelijk sterker van wordt. Naast het feit dat je je core ermee traint en je spieren er flink sterker door worden, zorgt boksen eveneens voor meer zelfvertrouwen. Dat komt omdat je leert om jezelf te verdedigen op een tactische en krachtige manier. Daar wordt ieder mens beter van.

Voor dansers is boksen daarbij een hele interessante sport omdat je er op een intensieve manier je core goed mee kunt trainen. Daarnaast train je nog veel meer spieren; bij boksen gooi je namelijk je hele gewicht in de strijd. Je benen, buikspieren, heupen, schouders en armen staan volledig aan tijdens zo'n work-out. Laat je dergelijke spieren óók nodig hebben tijdens het dansen.

2. Baantjes trekken voor basisconditie

Naast boksen is het heel goed voor je lijf om te gaan zwemmen. Zwemmen wordt ook wel gezien als een low-impact cardio work-out waarbij je je hele lichaam traint op een redelijk veilige manier. Dat betekent niet dat je niet uitgeput kunt raken van zwemmen. Integendeel: een goede work-out in het water zorgt eveneens voor een goed getraind lichaam.

Wanneer je regelmatig danst, is het aan te raden om eens per week een half uurtje tot een uurtje baantjes te trekken. Je zult zien dat je lichaam daar al gauw van profiteert. Het water voelt letterlijk als een warm bad voor je spieren, terwijl je ze in de tussentijd wel gewoon traint. Zo is je lichaam klaar voor een volgende dans work-out.

3. Full body work-out met circuit training

Nog zo'n work-out waar je als danser heel veel mee kunt: circuit training op verschillende fitnessapparaten. Een circuit training bestaat uit een combinatie van meerdere oefeningen die je bij de sportschool of thuis (als je de nodige apparatuur of spullen hebt) kunt uitoefenen. Voor zo'n circuit heb je bijvoorbeeld een leg press nodig, een shoulder press, een buik- en rugtrainer en andere handige gear.

Het is eveneens mogelijk om een circuit training zonder fitnessapparaten te doen. Hierbij volg je een circuit met diverse oefeningen om je core te versterken en je cardio te verbeteren. Denk aan push ups, squats, lunges, mountain climbers, burpees, wall sits en meerdere oefeningen. Online vind je verschillende trainingsschema's.

4. Yoga en pilates als basis voor dansers

Net zoals bij andere sporten bereik je bij dansen ook veel met yoga en pilates. Deze sporten zijn er immers op gericht om zowel je body als je mind te versterken. Daarnaast train je je flexibiliteit; iets wat je ontzettend hard nodig hebt bij een dans work-out. Er zijn verschillende yoga trainingen die je als danser kunt volgen. Bij sommige sportscholen worden beide sporten zelfs met elkaar gecombineerd.

Dat komt omdat zowel yoga als dans (en pilates eigenlijk ook) gericht is op bewustzijn van lichaam en geest. Daarnaast krijg je er een beter evenwicht van, wordt de gehele flexibiliteit getraind, verminder je de kans op blessures en krijg je een betere ademhaling. In andere woorden: dansen en yoga zijn een écht goede match.

5. Fietsen als work-out voor dansen

Tot slot is het goed om te weten dat je ook gewoon je fiets kunt pakken voor een of meerdere work-outs per week. Fietsen is namelijk hartstikke gezond, omdat je én lekker aan het bewegen bent én dat heerlijk in de buitenlucht doet. Je vangt volop vitamine D op en je lijf maakt dopamine aan - wat wil je nog meer?

Het grote voordeel van fietsen ten opzichte van dansen is dat je er zowel een sterkere core mee creëert als een krachtige benen. Je benen dragen je gedurende de dag en zijn een belangrijk onderdeel wanneer je veel danst. Door te fietsen zorg je voor de krachtige basis die je nodig hebt om soepel te bewegen op de dansvloer. Kortom: leef je uit op fitnessapparaten en bokszakken, ga aan de slag met yoga en zwemmen en pak de fiets om je zo voor te bereiden op dansen.