Foto via Pexels

De lekkerste koffie uit je eigen koffiemachine

Kun jij ook niet zonder een goede kop koffie in de morgen? Dan kun je niet zonder koffiemachine die je kan voorzien van de lekkerste koffievariaties. Espresso of cappuccino met een lekker laagje melkschuim. Als je een koffiemachine hebt kun je het allemaal zelf maken. Wil je graag meer weten over koffiemachines, lees dan snel verder.

Soorten koffiemachines

Tegenwoordig heb je keuze uit allerlei soorten koffiezetapparaten. Deze apparaten hebben allemaal hun eigen kenmerken. Verschillende koffiezetapparaten hebben allemaal hun eigen smaakbeleving. Sommige koffiezetapparaten gebruiken koffiebonen, andere apparaten maken gebruik van filterkoffie. Ieder apparaat werkt anders en dat heeft invloed op de smaak. Het water moet opgewarmd worden, de bonen worden gemalen of er moeten gaatjes in de cups worden geprikt zodat de koffie zich met het water mengt.

Koffiezetapparaat

Vroeger was dit het meest gebruikte koffiezetapparaat. Tegenwoordig vind je het vooral bij senioren terug. Een traditioneel koffiezetapparaat bestaat uit een gedeelte waar je een filter in doet. Hier kun je vervolgens gemalen koffie in doen. Zet je het apparaat aan dan wordt de gemalen koffie vermengd met het water. Het mengsel druppelt in een kan die onder het koffiezetapparaat staat. Een traditioneel koffiezetapparaat is een van de goedkoopste manieren om koffie te zetten. De prijs per kopje ligt namelijk erg laag. Een ander voordeel is dat je gelijk een aantal kopjes tegelijk kunt zetten. Het nadeel is dat je niet erg veel invloed hebt op de smaak.

Apparaat met koffiebonen

Wil je echt een lekker kopje koffie drinken? Met deze machine maal je zelf de koffiebonen. Koffiebonen zijn veel verser, waardoor de smaak van de koffie veel beter is. De koffiebonen bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak. Ook met een apparaat met koffiebonen kun je veel koffie tegelijkertijd zetten. Je kunt ook de sterkte zelf bepalen. Hoe sterker je het apparaat instelt, hoe meer koffiebonen er gebruikt worden.

Espressomachine

Met espressomachine maak je de heerlijkste espresso’s. Bij een espressomachine kun je alle instellingen zelf bepalen. Je kunt de sterkte, de hoeveelheid en de temperatuur van de koffie zelf aanpassen. Een nadeel van een espressomachine is dat je de machine vaak schoon moet maken. Daarnaast ligt de aanschafprijs van een espressomachine redelijk hoog.

Pistonmachine

Met een pistonmachine voel je je echt een barista. Bij deze machine kun je alle instellingen zelf bepalen en heb je volledige controle over de smaak van de koffie. Je kunt zelf de maling kiezen, de doorlooptijd, welke bonenmelange je gebruikt en zo kun je dus zelf de uiteindelijke smaak van de koffie bepalen. De kosten voor een pistonmachine zijn hoog. Dat geldt met name voor de aanschafprijs.

Machine met cups

Deze koffiezetapparaten maken gebruik van koffiecups. Deze werden als eerst ontwikkeld door Nespresso. Hierop zijn ze een paar jaar geleden het octrooi kwijt geraakt, hierdoor konden ook andere fabrikanten ook cups gaan ontwikkelen. Dit apparaat werkt erg eenvoudig. Je stopt de cup in het apparaat. Vervolgens worden er kleine gaatjes in de cup geprikt, zo kan er water bij het cupje terechtkomen. De aroma’s uit het cupje en het water zijn de basis voor het kopje koffie. Het voordeel van deze machine is dat je veel keuze hebt uit verschillende soorten cups. Nadeel van deze machine is wel dat je maar een kopje tegelijk kunt zetten. De cups zijn vrij duur, waardoor de prijs per kopje koffie hoog ligt.

Machine met pads

Een machine die bijna hetzelfde werkt als een machine met cups is de machine met koffiepads. Het belangrijkste verschil is dat je geen cups maar pads gebruikt. Een van de bekendste koffiepadmachines is het Senseo apparaat. Bij sommige koffiepadmachines kun je de smaak bepalen. Je kunt bijvoorbeeld de sterkte of de temperatuur bepalen. Ook voor deze machine geldt dat de prijs per kopje koffie vrij hoog ligt.

Cafetiere

Bij een cafetiere moet je de bonenmaling in het apparaat stoppen. Daarna vul je de cafetiere met heet water. De bonenmaling wordt door het water opgenomen, waardoor alle aroma's tot uiting komen. Bij dit apparaat heb je geen elektriciteit nodig. Je voert het werk handmatig uit. Met een melkopschuimer kun je zelf koffiespecialiteiten zetten.

De één houdt van een sterke bak koffie en de andere houdt van een mildere smaak. Iedereen heeft een eigen smaak. Daarom zijn er vele soorten koffiemachines op de markt met allemaal hun eigen eigenschappen en voor- en nadelen. Wil je verschillende koffieapparaten met elkaar vergelijken, kijk dan eens op Bestenu.