Jurgita Dronina

Jurgita Dronina is een Russische balletdanseres. Na carrière gemaakt te hebben bij het Koninklijk Zweeds Ballet werd ze in 2010 aangenomen bij Het Nationale Ballet in Nederland. Hier is ze nu eerste soliste.

Jeugd van Jurgita Dronina

Op 27 maart 1986 werd Jurgita Dronina in het Russische Saratov geboren. Toen ze vier jaar oud was verhuisde ze naar Litouwen. In 1996 ging ze op dansles bij de Ciurlionis School of Art in Vilnius en in 2004 heeft ze nog een jaar gestudeerd aan de HochschulefürMusikund Theater in München.

Danscarrière van Jurgita Dronina

In 2005 sloot Jurgita zich aan bij het Koninklijk Zweeds Ballet in Stockholm, waar ze in 2007 tweede solist werd. Toen ze in 2009 van Venetië, waar ze de rol van Kitri in Don Quichot had gedanst, terugkeerde naar Zweden, werd ze gevraagd om de rol van Odette/Odile te dansen in Het Zwanenmeer. Ze werd hiervoor gevraagd omdat de oorspronkelijke danseres van de rol geblesseerd was. Ze voerde deze rol zo goed uit dat ze werd gepromoveerd tot eerste solist.

In 2010 danste JurgitaDronina opnieuw de rol van Kitri in Don Quichot, ditmaal als gastsoliste bij Het Nationale Ballet. Artistiek directeur van het gezelschap, Ted Brandsen, was zodanig onder de indruk van haar prestatie dat hij haar onmiddellijk een contract aanbood. Inmiddels is JurgitaDronina eerste soliste bij Het Nationale Ballet.

Prijzen van Jurgita Dronina

Jurgita Dronina heeft diverse (internationale) prijzen in ontvangst genomen. De belangrijksten hiervan zijn:
• Dance Open Festival, Sint Petersburg, Rusland (2013)
• Nederlandse Zwaan voor Beste Duet (2011)
• Rotary International Award (2008)
• Louis Gallodier Grant (2007)
• International Ballet Competition, Jackson, Verenigde Staten (2006)
• International Ballet Competition, Moskou, Rusland (2005)
• International Ballet Competition, Helsinki, Finland (2005)

 

Nieuws - 13 jul 2015

De Russische dansers Anna Ol wordt per 17 augustus 2015 eerste soliste bij Het Nationale Ballet. Semyon Velichko versterkt het balletgezelschap als tweede solist. Eerste solisten Jurgita Dronina en Anu Viheriäranta nemen afscheid van Het Nationale Ballet.

Jewels Nationale Ballet
Review - 18 feb 2015

Balletvoorstelling Jewels keert eindelijk terug op het podium van de Nationale Opera & Ballet. Jewels ging 12 februari in première en de dansers van Het Nationale Ballet maakten wederom indruk met dit fonkelende drieluik.

Nieuws - 15 sep 2014

Jurgita Dronina en Isaac Hernández, eerste solisten van Het Nationale Ballet, zijn de winnaars van de Alexandra Radiusprijs 2014. Dronina en Hernández ontvingen hun prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius.

Abonneren op Jurgita Dronina