Jurgita Dronina & Isaac Hernández winnaars Alexander Radiusprijs 2014

Jurgita Dronina & Isaac Hernández winnaars Alexander Radiusprijs 2014Jurgita Dronina en Isaac Hernández, eerste solisten van Het Nationale Ballet, zijn de winnaars van de Alexandra Radiusprijs 2014. Dronina en Hernández ontvingen hun prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op zaterdag 13 september 2014 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De jury spreekt lovend over beide dansers. Over Jurgita Dronina: “Alles wat zij danste in de seizoen veranderde in goud.” En over Isaac Hernández: “Een meeslepende virtuositeit en intensiteit waar echt niemand om heen kon.” Het is voor het eerste keer in de geschiedenis van de Alexandra Radiusprijs dat de onderscheiding naar twee dansers gaat. De prijs werd dit jaar voor de 26ste keer uitgereikt.

Uit het juryrapport

“Het seizoen 2013--2014 was van een zeer hoog dansniveau, eigenlijk exceptioneel. Daardoor kwam de jury tot de conclusie dat ditmaal niet een maar twee prijzen moeten worden uitgereikt. Een prachtig toeval wil ook dat ze als danspaar een unieke combinatie vormen. Hun samen zien dansen zoals in Don Quichot van Alexei Ratmanksy, The Sleeping Beauty van Sir Peter Wright, Midzomernachtsdroom van Frederick Ashton en Dances with harp van Hans van Manen is een ervaring die je niet snel zal vergeten. Het Nationale Ballet kan terecht trots zijn op hun dansers en zeer zeker op deze winnaars.”

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Frederik Redelé (Vriend van Het Nationale Ballet).

Jurgita Dronina

Eerste soliste Jurgita Dronina (1986, Saratov, Rusland) danste in 2010 als gastsoliste de rol van Kitri in de Nationale Ballet-productie van Don Quichot. Meteen daarna bood artistiek directeur Ted Brandsen haar een contract aan. Ze won diverse internationale dansprijzen, waaronder een eerste prijs tijdens de Grasse Ballet Competition in Frankrijk en de Expressivity Award van het internationale dansfestival Dance Open in Sint-Petersburg.

Isaac Hernández

De jonge eerste solist Isaac Hernández (1990, Guadalajara, Mexico) geldt internationaal als een grote belofte. Hij danst sinds 2012 bij Het Nationale Ballet. In december 2013 werd Hernández gepromoveerd tot eerste solist na zijn optreden in The Sleeping Beauty. In 2014 was hij een van de geportretteerde dansers in de Avro tv-serie Bloed, zweet en blaren – de mensen van Het Nationale Ballet.

Meer inspiratie