Gertrud Leistikow

Gertrud Leistikow (1885-1948) was een danseres en choreograaf. Toen Leistikow na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwam, introduceerde zij hier de moderne ofwel ‘Duitsche’ dans. Leistikow danste met maskers en bedacht haar eigen dansen zonder gebruik te maken van de ballettechniek. Leidend in de dans van Leistikow was het begrip improvisatie. Het lichaam moest daarbij de ziel zo organisch mogelijk volgen.

Mata Hari
Reportage - 4 dec 2015

In de eerste helft van de twintigste eeuw was het de nieuwste rage in de Duitse danswereld: Näkttanz. Bij naaktdans denk je wellicht aan erotische stripteases, maar deze vorm van moderne dans werd ook gebruikt als een uiting van vroeg feminisme.

Nieuws - 30 apr 2015

In de Theatercollectie van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn vijf tekeningen van de schilder Max Ernst (1891-1976) ontdekt. De tekeningen kwamen aan het licht dankzij promotie onderzoek van Jacobien de Boer.

Nieuws - 13 jun 2014

Museum Kranenburgh komt deze zomer met Pionier van een nieuwe wereld, een tentoonstelling van 29 juni t/m 2 november voor Gertrud Leistikow, toonaangevend danseres en choreografe van Duitse komaf. Na haar eerste optreden in Nederland, precies honderd jaar geleden, zet ze in de jaren daarna de moderne dans als kunstvorm op de kaart.

Abonneren op Gertrud Leistikow