Vijf tekeningen Max Ernst ontdekt over danspionier Leistikow

In de Theatercollectie van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam zijn vijf tekeningen van de schilder Max Ernst (1891-1976) ontdekt. De tekeningen kwamen aan het licht dankzij promotie onderzoek van Jacobien de Boer.

Promotieonderzoek Jacobien de Bier

Jacobien de Boer hoopt op 31 maart aan de Universiteit van Amsterdam bij prof. dr. N.C.F. van Sas te promoveren met een biografie over Gertrud Leistikow, een pionier van de moderne dans in Nederland. Leistikow begon haar carrière in Duitsland. Daar droeg Bertolt Brecht in 1918 een gedicht aan haar op. Ook dit verloren gewaande gedicht werd bij het onderzoek teruggevonden.

De tekeningen van Max Ernst

Een groot deel van de nalatenschap van Leistikow bevindt zich bij de Bijzondere Collecties, in de collectie van het voormalig Theater Instituut Nederland. De nu aan Ernst toegeschreven tekeningen waren slechts met het monogram M.E. gesigneerd.  Ernst tekende Getrud Leistikow in 1913 tijdens een optreden. Vergelijkbaar werk werd in 1994 in het August Macke Haus in Bonn geëxposeerd.

Danspionier Gertrud Leistikow

Toen Leistikow na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwam, introduceerde zij hier de moderne ofwel ‘Duitsche’ dans. Leistikow danste met maskers en bedacht haar eigen dansen zonder gebruik te maken van de ballettechniek.

Vitrinetentoonstelling n.a.v. promotie

Van 27 maart tot en met 9 april is er in de hal van de Bijzondere Collecties een vitrinetentoonstelling te zien met onder meer deze tekeningen en ander materiaal uit de nalatenschap van Gertrud Leistikow. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, tijdens openingstijden van het gebouw. 

Publicatie
Jacobien de Boer, Dans voluit, dat is leven. Gertrud Leistikow (1885–1948) pionier van de moderne dans,