Edo Wijnen

De Vlaamse danser Edo Wijnen is tweede solist bij Het Nationale Ballet. Wijnen kwam in 2010 als adspirant in dienst bij Het Nationale Ballet en heeft zich in vijf jaar tijd ontwikkelt tot tweede solist. Hij is daarmee de eerste Vlaamse danser met een solistische rang in het gezelschap sinds Wim Broeckx afscheid nam van Het Nationale Ballet in 2001.

Biografie Edo Wijnen

Edo Wijnen (Deurne, België 1992) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Balletschool te Antwerpen, België. In 2010 won hij op zeventienjarige leeftijd Goud en de titel Beste danser van zijn generatie, tijdens de Youth America Grand Prix, een van de grootste balletcompetities ter wereld in New York City, Verenigde Staten.  In datzelfde jaar voegde hij zich bij Het Nationale Ballet en wist zich bijzonder snel te ontwikkelen van aspirant, élève, corps de ballet, coryphée tot grand sujet in 2014 en nu tweede solist. Artistiek directeur Ted Brandsen bevorderde Wijnen in 2015 na zijn sterke vertolkingen in Empire Noir van David Dawson en Chroma van Wayne McGregor, twee balletten uit Cool Britannia (2015) van Het Nationale Ballet.

"When Edo Wijnen loops around the stage in a high-power solo with tours en l’air in which his feet appear to never touch the ground."
(Dance Europe, Jessica Teague, December 2014)

"Edo Wijnen (…) has become a top exponent of Dawson’s style."
(Critical Dance, Maggie Foyer – juni 2015)

Alexandra Radiusprijs 2019 voor Edo Wijnen
Nieuws - 11 sep 2019

De Belgische danser Edo Wijnen, tweede solist bij Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2019.

Anna Ol in The Sleeping Beauty. Foto Marc Haegeman
Nieuws - 25 okt 2018

Het Nationale Ballet scoort hoog met in totaal drieëntwintig eervolle vermeldingen van Dance Europe. Drie meer dan in de vorige editie uit 2017.

Anna Ol & Artur Shesterikov in Onegin. Foto Marc Haegeman
Nieuws - 13 okt 2017

Opnieuw krijgt Het Nationale Ballet een hoge waardering in de jaarlijst van Dance Europe met in totaal twintig eervolle vermeldingen. Een meer dan in 2016.

Midnight Raga van het Nederlands Dans Theater. © Rahi Rezvani
Nieuws - 27 jun 2017

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte 27 juni de nominaties voor de Zwanen van 2017 bekend. Benieuwd wie genomineerd zijn?

Nieuws - 13 jul 2015

De Russische dansers Anna Ol wordt per 17 augustus 2015 eerste soliste bij Het Nationale Ballet. Semyon Velichko versterkt het balletgezelschap als tweede solist. Eerste solisten Jurgita Dronina en Anu Viheriäranta nemen afscheid van Het Nationale Ballet.

Abonneren op Edo Wijnen