Denden Karadeniz

Denden Karadeniz is geboren in 1990 te Alkmaar. Hij werd bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma So You Think You Can Dance en danste na het behalen van zijn PACT+ Dans diploma onder andere in het moderne dansgezelschap van Isabelle Beernaert.

Inspiratiebron als danser

Denden werd op jonge leeftijd geïnspireerd door Michael Jackson en begon op zijn 9e met breakdancen. Hij deed daarna mee aan meerdere battles en competities, en raakte ondertussen ook geïnspireerd door andere dansstijlen. Toen hij 19 jaar oud was begon hij met studeren voor Dans in Amsterdam, en behaalde daar later zijn PACT+ Dans diploma.

Denden heeft de wereld over gereisd en zet zich in het werkveld breed in. Hij geeft graag het urban contemporary dans genre door naar de volgende generaties, zoals hij het heeft geleerd van zijn mentor Çağdas ‘Caggie’ Gülum. Zo is hij niet alleen danser, maar ook choreograaf, docent en jury. Hij geeft les bij onder andere Lucia Marthas Institute For Performing Arts en verzorgt workshops. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is hij ook initiatiefnemer van Zero Dance Theatre. Zero Dance Theatre bestaat uit een groep professionele dansers van verschillende achtergronden en dansstijlen die met elkaar een unieke vorm van urban contemporary aan het ontdekken en creëren zijn. Sinds 2018 zijn zij het eerste urban contemporary dansgezelschap van Nederland. Ze draaien verschillende voorstellingen in binnen- en buitenland, met als doel het pushen en correct overbrengen van het urban contemporary dans genre.

Kenmerken choreografie en beweging

Zoals je hebt kunnen lezen is Denden geïnteresseerd in verschillende stijlen, en dat is ook terug te zijn in zijn beweging en choreografieën. Het is een mix van modern en breakdance, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van de vloer. Door het experimentele karakter van de bewegingen ontstaan er verassende bewegingsovergangen, die vloeiend in elkaar overgaan. Belangrijk bij zowel het dansen als het maken is het vertellen van een verhaal, en het uitdagen van lichamelijke mogelijkheden. Zijn doel is om in Nederland ook vernieuwing te brengen in de danswereld, door middel van Zero Dance Theatre.

De nieuwe voorstelling van Zero Dance Theatre genaamd: Past Present Zero, gaat op 3 april 2021 in première bij het Meervaart Theater in Amsterdam.

Abonneren op Denden Karadeniz