Boris de Leeuw

Na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, werd Boris de Leeuw aangenomen bij Het Nationale Ballet. Hij danste al gauw een uitgebreid repertoire en diverse solistische rollen, waardoor hij in 1995 benoemd werd tot eerste solist. Hij danste alle grote rollen in de klassiek balletten, naast belangrijke rollen in balletten van Hans van Manen, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, William Forsythe, George Balanchine en David Dawson.

Carrière als solist

In 1998 verruilde hij Het Nationale Ballet voor een seizoen voor The English National Ballet. Daarna stopte hij met optredens, en volgde o.a. een opleiding tot dansdocent. Hij keerde in 2003 echter weer terug bij Het Nationale Ballet, waar hij zijn succesrijke carrière als solist wist te vervolgen en in 2007 afsloot. In die periode werd hij ook regelmatig gevraagd voor gastoptredens bij diverse internationale gezelschappen en voor galavoorstellingen in Canada, Rusland (Kremlin Palace Theatre, Duitsland, England (Royal Albert Hall).

Kunstenaar

Na zijn actieve loopbaan als danser, wijdde hij zich aan zijn passie tekenen en schilderen, waarvoor hij o.a. een opleiding volgde aan de Ruudt Wackers Academie. Ook daarin was hij zodanig succesvol dat hij zich in 2007 vestigde als Freelance kunstenaar/ schilder. Daarnaast gaf hij ook balletlessen, trad op als privé-coach en als free-lance dansdocent. Als zodanig werd hij in 2009 aangesteld aan de Nationale Balletacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Nieuws - 21 okt 2014

Marijn Rademaker wordt met ingang van 1 januari 2015 eerste solist bij Het Nationale Ballet. Rademaker, nu eerste solist bij het Duitse Stuttgarter Ballett, wordt beschouwd als de beste Nederlandse balletdanser ter wereld van dit moment.

Abonneren op Boris de Leeuw