Benjamin Millepied

Benjamin Millepied (1977) is choreograaf, filmmaker en voormalig danser. Zijn indrukwekkende oeuvre onderscheidt hem als een van de meest unieke kunstenaars van de voorbije decennia.

Studie

De Franse choreograaf heeft gestudeerd aan het Conservatoire National in Lyon. In 1992 trok hij naar New York en studeerde aan de School of American Ballet. In 1994 trad hij toe tot het New York City Ballet, waar hij snel zou opklimmen tot principal dancer. In 1994 won hij de prestigieuze Prix de Lausanne en in 1995 de Mae L. Wien Award for Outstanding Promise. Gedurende zijn 16 jaar bij het New Yorkse gezelschap voerde hij een ruim repertoire op van onder andere George Balanchine en Jerome Robbins, wiens invloeden doorschemeren in zijn eigen choreografieën. In 2002 zag zijn eigen compagnie Danses Concertantes het levenslicht, een select groepje professionele dansers dat wereldwijd zowel nieuwe als gerenommeerde balletstukken opvoerde.

Werk als choreograaf

Millepied groeide in korte tijd uit tot een van de grootste namen binnen de balletwereld. Tussen 2006 en 2007 was hij choreographer-in-residence bij het Baryshnikov Arts Center in New York. Millepied verzorgde in 2010 de choreografie voor Darren Aronofsky’s thriller Black Swan.
In datzelfde jaar werd hij door de Franse minister van cultuur aangesteld als Chevalier in de orde van Kunsten en Letteren. In 2012 verhuisde hij naar Los Angeles, om daar L.A. Dance Project op te richten.

Werk als filmmaker

LADP creëerde naast zijn vele choreografieën ook verschillende films, waarin telkens een choreografie van Millepied centraal staat. In 2013 werd hij door het Ballet de l’Opéra national de Paris gevraagd om directeur te worden. Twee seizoenen lang verzorgde hij er de programmering. In 2016 echter besloot hij de deuren van het Parijse Ballet achter zich dicht te trekken om zich volledig te kunnen focussen op zijn leven als choreograaf, voor o.a. San Francisco Ballet, Ballet de Genève, het Mariinsky Ballet en het Staatsballett Berlin. Ook zijn carrière als filmmaker zet hij vandaag de dag verder. Hij is momenteel bezig aan zijn eerste langspeelfilm, een adaptatie van Georges Bizets Carmen.

Wisseling van de wacht, Aurelie Dupont en Benjamin Millepied - persbijeenkomst 4/2/16, Parijs. Foto: Chesnot/Getty Images
Nieuws - 16 feb 2016

De Franse ster-choreograaf Benjamin Millepied vertrekt wegens "persoonlijke redenen" bij het Ballet van de Opera van Parijs, amper een jaar nadat hij daar artistiek directeur is geworden.

Nieuws - 26 mrt 2013

Het duurt nog even, maar het Holland Festival komt er weer aan.

Abonneren op Benjamin Millepied