Alvin Ailey

De Afro-Amerikaanse Alvin Ailey (1931-1989) was een belangrijke dansvernieuwer. Niet alleen als danser en choreograaf, maar ook als promotor van andere jonge, talentvolle Afro-Amerikaanse dansers en choreografen.

Biografie Alvin Ailey

Ailey is in 1931 geboren in Rogers, Texas. Zijn moeder, Lula Elizabeth Ailey, was toen 17 jaar oud. Zijn cader verliet de familie toen Alvin 6 maanden oud was. In 1942 verhuisde Ailey naar Los Angeles. Daar leerde hij in 1949 Lester Horton kennen, bij wiens studio hij danslessen zou volgen. In 1953 werd hij lid van de Horton Dance Company. Toen de choreograaf Lester Horton dat jaar overleed, werd ailey de artistiek leider van het dansgezelschap. Ailey werd al snel een choreograaf met aanzien en is nog steeds een grote naam in de danswereld. Hij liet zich inspireren door de zwarte muziek, blues, spirituals, jazz en soul.

Alvin Ailey American Dance Theatre

In 1958 richtte hij zijn eigen dansgroep op in New York: Alvin Ailey American Dance Theatre. De serie choreografieën Revelations is het meest bekende werk van Ailvin Ailey en wordt aan het eind van elke dansvoorstelling van het dansgezelschap getoond. Ailey richtte ook zijn eigen school op, waar vandaag de dag nog steeds dansers worden opgeleid. Hoewel Ailey streefde naar een gemengd gezelschap, dankt de groep haar uitstekende reputatie vooral aan Afro-Amerikaanse dansers en choreografen.

Wel heeft Alvin Ailey American Dance Theatre in 2013 Falling Angels van balletchoreograaf Jiri Kylian opgevoerd. Met muziek en choreografie geïnspireerd op percussie rituelen uit Ghana, is het geen wonder dat Ailey zelf een uitvoering wilde wijden aan de interpretatie van Kylian. 

“The cultural heritage of the American Negro is one of America’s richest treasures. From his roots as a slave, the American Negro – sometimes sorrowing, sometimes jubilant but always hopeful – has touched, illuminated, and influenced the most remote preserves of world civilisation. I and my dance theater celebrate this trembling beauty.” – Alvin Ailey, geciteerd uit Jennifer Dunning’s Alvin Ailey: A Life in Dance (1996)

AILEY documentaire
Reportage - 11 aug 2021

Dansliefhebbers opgelet! De nieuwe dansdocumentaire AILEY is er eentje die je niet moet missen. De film gaat over de legendarische choreograaf, danser en oprichter van het Alvin Ailey American Dance Theatre: Alvin Ailey. Wij geven je drie redenen waarom deze film de moeite waard is.  

Nieuws - 5 sep 2019

Op 19 september is de première van Mixed Bill, een voorstelling van het New Yorkse Alvin Ailey American Dance Theater. Prinses Beatrix zal aanwezig zijn.

Bob Fosse jazz dans
Reportage - 15 apr 2015

De jazzdans wordt tegenwoordig veel toegepast binnen musicaltheater, cabaret en televisie, maar vind zijn oorsprong in Afrika.

Abonneren op Alvin Ailey