Home » Blogs
Dans Magazine - Joost Groeneboer

Dansen voor iedereen

17 april 2015 - Joost Groeneboer

DanceAble, zo heet de inclusiedanscursus die Holland Dance het afgelopen seizoen hield en waarvan de deelnemers 24 januari een presentatie gaven. Inclusiedans is een dansvorm waar mensen met en zonder fysieke beperking samen dansen. Iedereen danst volgens zijn eigen mogelijkheden en de combinatie van mensen met en zonder beperking leidt tot een bijzonder nieuw contact. Een mooie naam, DanceAble, want het impliceert dat iedereen kan dansen, beperking of niet. En dat dans toegankelijk is voor iedereen, althans zou moeten zijn.

In de dansstudio van Theater de Regentes in Den Haag staan twee rolstoeldansers en vier andere dansers klaar. En een klein publiek van ongeveer 30 familieleden, vrienden, geïnteresseerden en professioneel betrokkenen. Vooraf heeft de organisatie me ervoor gewaarschuwd dat het om een informele eindpresentatie gaat, want voor hen is de cursus ook nog nieuw en vrij kleinschalig. "Zodat je niet met een verkeerde verwachting naar Den Haag komt. Hoe dan ook, het wordt een inspirerende middag!"

Met de verkeerde verwachting kom ik zeker niet. Ik heb de laatste decennia al eerder workshops en voorstellingen met dansers met en zonder fysieke beperking meegemaakt. En natuurlijk zijn er voorbeelden van dansers met één been of zonder armen die ongelooflijke staaltjes van danskunst laten zien. Maar bij een presentatie als van vandaag gaat het niet zozeer om het eindproduct als wel om te tonen waarmee de dansers de laatste tijd bezig zijn geweest en hoeveel plezier ze eraan beleven. Want dat doen ze beslist. Zowel de dansers met en zonder rolstoel (maar vooral de eersten) genieten zichtbaar van het contact. Opvallend is dat er tussen de rolstoeldansers onderling geen interactie is, maar dat verandert als na de presentatie het publiek, waaronder nog een dame op wielen, door dansdocente Joop Oonk op de dansvloer uitgenodigd wordt.

Het thema Realistic Selfie komt in de voorstelling nog niet helemaal uit de verf. Maar dat doet er wederom niet toe. Joop vertelt dat ze ter voorbereiding ook een WhatsApp-project hadden. "Tijdens de kerstdagen hebben de deelnemers me bedolven onder de toegestuurde selfies. Toen heb ik ze pas echt leren kennen!"

Editorial uit Dans Magazine 1/2015

Nooit meer een nummer missen? Profiteer dan van de superaanbieding!

Joost Groeneboer