Home » Blogs
Cover Dans Magazine 5/2017

Broken record

20 oktober 2017 - Joost Groeneboer

Dit is een all-women stuk, zegt Sagi Gross, terwijl hij de laatste voorbereidingen treft. ‘Ik maak het mijn danseressen wel moeilijk. Ze dansen op spitzen, terwijl het alle drie moderne dansers zijn.’ Ondertussen prikt hij een van hen nog snel een kanten hoedje op. ‘Blijft het zitten?’ ‘Ik denk het niet.’ ‘Fuck the hoedje’, geeft Sagi het startsein. En natuurlijk vliegt het hoofddeksel binnen de kortste keren af.

Soms weet ik bij God niet waar een dansstuk over gaat. Bij deze doorloop van Day Time Moon is dat wel anders. De danseres die op haar spitzen een solo danst, roept de ene na de andere associatie bij me op, al bedoelt de choreograaf er misschien iets heel anders mee. Met haar rode topje, zwarte rok en lange regenjas lijkt ze op een fotomodel dat zo van de catwalk weggelopen is. Of op een van die mechanische ballerina’s uit de jaren ’30 van speelgoedfabrikant Marx. Prachtige verzamelobjecten die al lang op mijn verlanglijstje staan.

Plotsklaps hapert de muziek. De danseres zakt in elkaar en komt weer schokkend overeind. Als een marionet waarvan iemand anders de touwtjes vast heeft. Af en toe lijkt ze zich te herpakken en kijkt het publiek recht aan.

Na de solo vertelt Sagi dat hij voor zijn choreografie geïnspireerd werd door het geluid van een ‘broken record in the automate’. ‘Ik zag in eerste instantie een groep mensen voor me die diagonaal bewogen, als een windmachine, heen en weer…’ Soms vormt een idee bij de choreograaf het uitgangspunt, soms de muziek. Hij heeft nog overwogen de solo Side A te noemen en het andere stuk Side B, als twee kanten van een grammofoonplaat, open voor interpretatie. ‘Je weet nooit wat er gaat gebeuren.’

Dan wordt ‘de plaat’ omgedraaid. Hinkebenend starten de danseressen met deel twee… 

Redactioneel commentaar uit Dans Magazine 5/2017

Nooit meer een nummer van Dans Magazine missen? Profiteer dan van de superaanbieding!  

PS: We stellen feedback op Dans Magazine zeer op prijs; stuur je reacties naar: